Plány Fiatu může odnést až 10 tisíc pracovníků

Frankfurt nad Mohanem - Plány italské automobilky Fiat na spojení s americkým rivalem Chryslerem a evropskými aktivitami dalšího amerického konkurenta General Motors by mohly vést k zániku až 10 tisíc pracovních míst v Evropě. Oznámil to dnes šéf závodní rady německé automobilky Opel Klaus Franz. Podle německého ministra hospodářství Karla Theodora zu Guttenberga se propouštění může týkat závodu v Kaiserslauternu.

O vstupu Fiatu do společnosti Opel, která je součástí General Motors, jednal v pondělí v Německu šéf italského podniku Sergio Marchionne. Německý ministr hospodářství Karl Theodor zu Guttenberg po jednání uvedl, že Fiat hodlá v Německu zachovat značku Opel i tři hlavní montážní závody automobilky. Naznačil však, že v závodě v Kaiserslauternu, kde Opel vyrábí motory, by mohla nastat „potřeba konsolidace“.

Fiat se již minulý týden dohodl na partnerství s automobilkou Chrysler, partnerství s Opelem však zatím není jisté. Guttenberg zdůraznil, že vláda ještě očekává předložení podrobnějšího plánu na převzetí Opelu ze strany rakousko-kanadského dodavatele autodílů Magna.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Marchionne již koncem loňského roku upozorňoval, že světové automobilky budou donuceny k fúzím, aby přežily dopad současné ekonomické krize.