Bank of America bude potřebovat dalších 34 miliard dolarů

Washington - Zátěžové testy ukázaly, že Bank of America, největší banka na světě co do objemu aktiv, bude potřebovat další dodatečné finance od státu. Podle informovaného zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, bude potřebovat ještě 34 miliard dolarů (v přepočtu asi 682 miliard korun). Mluvčí banky Scott Silvestri se odmítl ke zprávě vyjádřit.

Bank of America byla na prvním místě mezi tipy, kdo bude potřebovat další kapitál nejvíc. Banku zatížily výrazné ztráty z úvěrů i převzetí Merrill Lynch. Suma 34 miliard dolarů je zhruba trojnásobná proti tomu, co se o kapitálových potřebách Bank of America dosud soudilo.

Zatím není jasné, jak si banka potřebný kapitál obstará. V úvahu připadá prodej aktiv nebo emise dalších veřejně obchodovaných cenných papírů. Bank of America by také mohla prodat svou First Republic Bank nebo svůj podíl v China Construction Bank, která je druhým největším bankovním domem v nejlidnatější zemi světa.

Bank of America potřebuje další peníze (zdroj: ČT24)

Podle ekonoma Jana Švejnara by ale bance mohl pomoci i stát. „Ta snaha bude, aby kapitál navýšila ze soukromých zdrojů. Nicméně ve vládním programu zbývá ještě asi 110 miliard, čili je zde určitá možnost, že by tato i jiné banky mohly získat ještě určité prostředky z tohoto fondu,“ konstatoval.

Vládní experti strávili nad zátěžovými testy bank tři měsíce, aby určili jejich příjmy, ztráty a kapitálové potřeby, pokud by se ještě zhoršily celkové ekonomické podmínky. Oficiální výsledky se očekávají ve čtvrtek večer a měly by ukázat celková čísla za odvětví i situaci jednotlivých bank.