Bombardier a Johnson Controls chtějí pohnout s nezaměstnaností

Liberec - Nezaměstnanost na Českolipsku se chystají alespoň částečně ovlivnit dvě velké firmy. Bombardier, kde se montují tramvaje, a výrobce autosedaček Johnson Controls chtějí nabídnout asi 300 pracovních míst. Úřady práce to vítají. Jedním dechem ale dodávají, že nezaměstnanost v regionu i tak v příštích týdnech poroste. Českolipsko je v Libereckém kraji nejvíce stižené nezaměstnaností, bez práce je každý osmý člověk.

Lehké vlakové soupravy a tramvaje jsou v kurzu. Bombardieru se i v krizi daří. Zakázek v posledních měsících přibylo o 30%. Firma proto nabere 110 dělníků, hlavně svářečů a lakýrníků.

Generální ředitel Bombardier Transportation ČR Jiří Maděra:

„Řada států, například Francie, v současné době investuje do infrastruktury, tzn. do vlaků, takže zakázek máme dost.“

200 míst nabízí i českolipský výrobce autosedaček, Johnson Controls. Firma ještě nedávno propouštěla. Nové zakázky přineslo zavedení šrotovného v Německu.

Analytici se obávají, že v tomto případě nárůst nebude mít dlouhého trvání. Nová pracovní místa ale vítají. Mluvčí úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová České televizi dodala, že počet uchazečů o jedno volné pracovní místo se oproti konci minulého měsíce, kdy jich bylo 21, sníží na 13.

Počet nezaměstnaných ale v následujících týdnech na Českolipsku nadále poroste. Ottová se obává, že některé obce dosáhnou pětadvacetiprocentní nezaměstnanosti. Regiony Cvikovsko a Novoborsko, kde na přelomu roku přišlo více než tisíc lidí o práci ve sklárnách Crystalex, se prý budou potýkat se 17 procenty lidí bez práce.

Jiří Maděra
Zdroj: ČT24