Summit k nezaměstnanosti ukáže na osvědčené recepty proti krizi

Praha - Evropský summit k zaměstnanosti české předsednictví s velkým očekáváním svolalo, aby pomohlo vyřešit současnou ekonomickou krizi. Udržení maximální zaměstnanosti totiž zůstává i během současných hospodářských turbulencí podle premiéra v demisi Mirka Topolánka (ODS) na evropské scéně prioritou. V Praze však tentokrát neuvidíme hlavy států, summit proběhne na úrovni takzvané sociální trojky, tedy současná, předcházející a následující předsednická země, komise a sociální partneři.

„Nezaměstnanost je nejničivějším dopadem současné krize. Ekonomika ztrácí dovednosti a zkušenosti, které nabírala léta,“ míní o důležitosti udržování vysoké zaměstnanosti předseda Evropské komise José Barroso. Právě z jeho hlavy údajně pochází myšlenka svolat summit, který by se touto problematikou zaobíral.

Skeptici ovšem tvrdí, že summit nepřinese žádné zásadní výsledky. To ale razantně popřel český ministr práce a sociálních věcí v demisi Petr Nečas (ODS), který bude jednání předsedat. „Očekává se poměrně konkrétní výstup v podobě konkrétních doporučení, protože za ty měsíce již jednotlivé země dokázaly vyhodnotit úspěšnost jednotlivých opatření,“ řekl České televizi Nečas.

Osvědčené kroky: zkrácené úvazky a školicí programy

„Ukazuje se například, že důraz musí být kladen na snahu pokud možno lidi udržet v práci, i za cenu zkrácených úvazků, různých školicích programů a podobně, že je to rozhodně efektivnější cesta než jim platit sociální dávky v nezaměstnanosti,“ tvrdí Nečas.

Summit by dále měl vypíchnout nutnost tvorby nových pracovních míst pomocí snižování vedlejších nákladů práce, odstraňování rigidity na trhu práce, snižování administrativních nákladů a zaměření na rozvoj malých a středních podniků. Evropa by se také měla podle Nečase zaměřit na rekvalifikace a vzdělávací programy. Jakékoli podpory by podle Nečase měly být poskytovány plošně.

„Žádný summit nevyřeší nezaměstnanost. Nicméně může poskytnout určité návody, může především zabránit některým věcem,“ uvedl Nečas s odkazem na masivní státní výdaje a protekcionismus.

Odboráři jsou nespokojení, krize se podle nich zneužívá

Nespokojení odboráři tvrdí, že evropská protikrizová opatření vlády směřují do průmyslu a bankovnictví, ale na zaměstnance zapomínají. Tuto námitku ale Nečas považuje za neoprávněnou. „Pokud se pomáhá finančnímu sektoru, tak jenom proto, aby ty dopady nedopadly právě na sektor průmyslu, stavebnictví, služeb, zemědělství, kde by to způsobilo jenom další nárůst nezaměstnanosti,“ říká.

České odbory v masivní mediální kampani tvrdí, že vláda krizi zneužívá ke změnám zákonů, které omezují práva zaměstnanců. „Není to vůbec pravda, je to samozřejmě součást spíše předvolební kampaně sociální demokracie, se kterou je největší odborová centrála v ČR úzce personálně propojena,“ odporuje Nečas.

Nezaměstnanost začíná dělat Evropě vrásky. Podle prognózy Evropské komise naroste letos v Evropské unii na 9,4 procenta, v příštím roce by se pak měla přiblížit jedenácti procentům. S největším počtem lidí bez práce se bude muset vypořádat Španělsko. Letos se jejich počet vyšplhá až na 17,3 procenta a napřesrok přesáhne 20 procent. V patách mu bude Irsko, pobaltské země, ale také Slovensko.

Formulář úřadu práce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod