General Motors hlásí čtvrtletní ztrátu 6 miliard dolarů

Detroit - Americká automobilka General Motors utrpěla v prvním čtvrtletí letošního roku ztrátu šest miliard dolarů (asi 120,4 miliardy korun). O rok dříve ztráta činila 3,3 miliardy dolarů. Bilance provozního cash flow, tedy rozdílu mezi výdaji a přijmy, nedávné největší světové automobilky byla ještě horší, a to 10,2 miliardy dolarů. Tržby se meziročně propadly asi o 47 procent na 22,4 miliardy dolarů. Společnosti tak hrozí, že přijde o peníze, které jí poskytl stát.

Ztráta General Motors na jednu akcii ve čtvrtletí dosáhla 9,78 USD, zatímco před rokem to bylo 5,80 USD. Cena jedné akcie na burze v New Yorku spadla na pouhých 1,5 dolaru, i když ještě před rokem akcie stály více než 22 dolarů. GM prodává stále méně automobilů, přesto si ale drží pozici největší americké automobilky.

Podle odborníků není pád General Motors pouze důsledkem světové hospodářské krize. „GM dlouhodobě vyrábí vozy, o které je na trhu stále menší a menší zájem. Mám tím na mysli velké vozy, neúsporné vozy, neekologické vozy,“ řekl zástupce šéfredaktora časopisu Autohit Martin Růžek.

General Motors patří mezi firmy, které využívají státní pomoci. Firma si od
vlády půjčila zhruba 15,4 miliardy dolarů, s pomocí je ale spojena také
povinnost plnit podmínky, které si vláda stanovila. Především do 1. června
musí dokončit restrukturalizaci, jinak bude čelit bankrotu.

Vládní podmínky jsou ovšem podle Jana Blažka, šéfredaktora časopisu Auto7, těžko splnitelné. „Tyto finanční injekce nestačí na to, aby se nějakým způsobem realizovaly tyto plány v horizontu několika měsíců. Strategické plánování modelové politiky je věc na několik let dopředu,“ uvedl Blažek.

Podle Martina Růžka ale GM o peníze fakticky nepřijde – už proto, že je nemá. Automobilka je totiž již dávno investovala.

Investoři ovšem v přežití automobilového gigantu příliš nevěří. Ještě před rokem se na burze obchodovaly akcie General Motors za 22 dolarů. Dnes už je to jenom dolar a půl.