Nová prognóza ČNB: Ekonomika letos klesne o 2,4 procenta

Praha - Českou ekonomiku zasáhla světová krize víc, než se původně zdálo a začíná být stále více zřejmé, že se v letošním roce recesi nevyhne. Na sérii zhoršených prognóz dnes navázaly další dvě významné instituce. Česká národní banka nově počítá s poklesem HDP o 2,4 procenta, ještě v únoru přitom odhadovala pokles jen o 0,3 procenta. Ještě větším pesimistou je Evropská banka pro obnovu a rozvoj, která České republice, ale i sousednímu Slovensku věští propad dokonce o 3,5 procenta. Loni se přitom výkon českého hospodářství zvýšil o 3,2 procenta.

Oživení by podle centrálních bankéřů mělo přijít už za rok. Pro rok 2010 už počítají s růstem o 1,4 procenta. ČNB se tak ve své prognóze pro letošní rok téměř shoduje s ministerstvem financí, které ve svém nejčerstvějším výhledu odhaduje propad o 2,3 procenta pro letošek. V roce 2010 by pak podle ministerstva měla ekonomika růst o 0,8procentním tempem.

„Proti předchozí předpovědi bude kvůli vývoji v zahraničí ekonomický pokles letos výrazně hlubší, v roce 2010 pak bude oživení mírně rychlejší,“ uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Zároveň dodal, že ČNB očekává velmi výrazný propad za letošním prvním čtvrtletí. „Ten šok, který ekonomika utrpěla, by se měl ale blížit ke konci,“ dodal.

Bude hůř, než si myslíte, zaznívá ze světa

Černěji vidí situaci v Česku za hranicemi. Podle Evropské banky pro obnovu a rozvoj letos česká i slovenská ekonomika oslabí o 3,5 procenta. Stejně před nedávnem vyčíslil tuzemskou recesi také Mezinárodní měnový fond a Evropská komise počítá s propadem o 2,7 procenta.

Centrální banka také očekává během následujících měsíců pokles inflace. „Celková inflace bude letos pokračovat v poklesu, udrží se však v kladných číslech. V příštím roce začne opět růst a k dvouprocentnímu inflačnímu cíli se dostane na konci roku 2010,“ uvedl guvernér. V druhém čtvrtletí 2010 by se měla celková inflace pohybovat na 1,1 procenta a ve třetím čtvrtletí 2010 na 1,7 procenta.

Prognózy vývoje HDP České republiky v roce 2009:

  • Česká národní banka: -2,4 procenta
  • Ministerstvo financí: -2,3 procenta
  • Evropská banka pro obnovu a rozvoj: -3,5 procenta
  • Světová obchodní organizace: -3,5 procenta
  • Evropská komise: -2,7 procenta

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Tůmy vyrovnaná. „Přetrvává ovšem vysoká míry nejistoty,“ upozornil. Rizikem působícím proti růstu inflace, je možnost, že by krize v zahraničí mohla být delší a výraznější. Naopak zvýšit inflaci nad očekávání by mohl způsobit méně výrazný propad růstu nominálních mezd v české ekonomice. Průměrný kurz koruny letos ČNB očekává na 26,60 Kč/EUR a příští rok posílení koruny na 25,90 Kč/EUR. V současnosti se koruna obchoduje kolem 26,50 Kč/EUR.