Novinka některých cestovek - dovolená na zkoušku. Vyplatí se?

Praha - Dovolená na zkoušku - toto označení se v poslední době objevuje v nabídkách cestovních kanceláří. O co se vlastně jedná? Jde o možnost, jak na jeden rok vyzkoušet tzv. timesharing. Tím se rozumí smlouva, jejímž předmětem je právo užívat budovu nebo její část na jeden nebo několik stanovených časových úseků v průběhu roku. V případě nabídek cestovních kanceláří je to zpravidla doživotní právo užívat zakoupené ubytovací zařízení. Takže například za půl milionu máte až do konce života možnost 14 dní každý rok jezdit do apartmánu třeba na Kanárské ostrovy. Timesharing má ale řadu úskalí a mnohdy lidé, kteří na zdánlivě výhodnou nabídku naletí, spláčí nad výdělkem.

Tato forma dovolené je velmi často nabízena na prezentačních akcích. „Pokud se spotřebitel dostaví na prezentaci, většinou riskuje mnohahodinový nátlak, který je vlastně směřován pouze k tomu, aby byla smlouva o timesharingu podepsána,“ varuje Marcela Reichelová, koordinátora Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. Pro spotřebitele, kteří se prezentační akce zúčastní, má několik doporučení:

  • dobře zvážte, jestli je pro vás taková dovolená opravdu výhodná
  • než podepíšete smlouvu, pečlivě si ji přečtěte, nejdůležitější věci bývají zpravidla napsány nejmenším písmem
  • neplaťte nic předem (a raději si na prezentaci neberte žádnou hotovost a ani platební kartu)
  • máte právo bez udání důvodů do 15 dnů od smlouvy odstoupit

Jak může nabídka timesharingu vypadat?

„Cestovní  kancelář prezentovala tzv. dovolenou na zkoušku, tedy ubytování v asi 15 lokalitách různě po světě, údajně nadstandardní apartmány za standardní cenu.“ popsala svou zkušenost Nikola Plucnarová. Plánovala svatební cestu do Francie, takže ji nabídka zaujala. A navíc si vylosovala výhru! Takže čtrnáctidenní pobyt byl za pouhých 21 tisíc. Smlouvu podepsala a cenu zaplatila. Když se ale o dovolenou začala zajímat blíže, bylo po nadšení. Cestovní kancelář požadovala manipulační poplatek (téměř 10 tisíc za každý týden), rezervační poplatek, lázeňskou taxu a kauci proti poškození apartmánu. Kromě toho bylo samozřejmě potřeba zaplatit letenky, stravování a pojištění. Ve smlouvě bylo totiž opravdu pouze ubytování. Sečteno a podtrženo, cesta do Francie by vyšla třikrát dráž než all inclusive s kteroukoli jinou cestovní kanceláří.

Timesharing by neměly nabízet cestovky

„Timesharing není produktem cestovní kanceláře, jedná se mnohem více o realitní činnost,“ vysvětluje Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR. „Kanceláře prodávající timesharing by se neměly krýt názvem cestovní kancelář, ale měly by se nazývat realitními kancelářemi.“ O produkt cestovní kanceláře jde pouze v případě, že se jedná o jednorázový zájezd - a ten se řídí Zákonem 159/1999 Sb. O některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu. Cestovní kancelář podle tohoto zákona musí mít koncesi, pojištění, musí s klientem sepsat cestovní smlouvu a poskytnout také podmínky účasti a reklamační řád.

„Výhodou zájezdu koupeného u cestovní kanceláře je to, že cestovní kancelář poskytuje komplexní službu, tedy dopravu, transfery, ubytování, služby delegáta, pojištění a podobně,“ vysvětlil dále Jan Papež. Navíc cestovní kancelář poskytuje službu bez jakékoliv vazby na povinnost čerpat nějaké služby v budoucnosti, prostě si koupíte jeden zájezd a nikdo vás nenutí se zavazovat k tomu, že si budete kupovat další zájezdy.

Rady pro ty, kterým se timesharing zamlouvá

Smlouva o timesharingu je tzv. spotřebitelská smlouva, a to, jaké musí mít náležitosti a jaká jsou vaše práva jako spotřebitele, upravuje Občanský zákoník v paragrafech 58 až 65.

Smlouva musí být uzavřena na dobu delší než tři roky a obsahovat celkem 18 bodů, kromě přesného označení spotřebitele a poskytovatele jsou to například:

  • vymezení práva k užívání budovy či její části, na jeden či více časových úseků během roku a stanovení podmínek, za kterých lze toto právo uplatnit
  • polohové určení, přesný popis a vybavenost budovy či její části
  • vymezení základních služeb, které se s právem užívání poskytují
  • stanovení data, od kterého lze čerpat právo vyplývající ze smlouvy, dobu jeho trvání, přesné stanovení časových úseků nebo způsob jejich určení
  • cenu, kterou spotřebitel uhradí za právo užívat budovu či její část
  • poučení o právu na odstoupení od smlouvy

Poskytovatelská kancelář po vás nesmí požadovat žádné jiné platby než ty, které jsou dohodnuty ve smlouvě.

Odstoupení od smlouvy

Pokud už jste smlouvu podepsali a teprve pak si uvědomili, že pro vás není ani trochu výhodná, máte možnost od smlouvy odstoupit, a to do 15 dnů od jejího uzavření bez udání důvodu, popřípadě do 3 měsíců od uzavření smlouvy, jestliže smlouva neobsahuje náležitosti uvedené v § 58 občanského zákoníku. A pokud poskytovatel vyhrožuje, že vám zaplacenou zálohu nevrátí, nemá na to právo. V případě odstoupení od smlouvy z výše uvedených důvodů má nárok pouze na náhradu prokazatelně vynaložených nákladů spojených s uzavřením a následným odstoupením od smlouvy.

  • Občanský zákoník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/790/78916.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68041.jpg