Vyřazení zájemci o ekologickou superzakázku se odvolali

Praha - Všechny tři skupiny vyřazené v prvním kole výběrového řízení na odstranění ekologických škod se proti rozhodnutí odvolaly. Rekordní státní tendr, jenž může dosáhnout hodnoty až 115 miliard korun, vypsala vláda letos a na konci dubna vybrala do druhého kola z šesti přihlášených firem pouze tři. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny s tím, že tuto informaci potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

„O námitkách bychom měli rozhodnout do čtrnácti dnů,“ komentoval situaci Jakob. Námitky proti vyřazení podle ministerstva podalo sdružení PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, dále konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International i sdružení firem PD-Gruppe - Stavoprogres, které se skládá z P-D Industriegesellschaft a Stavoprogresu Brno, píše deník.

Vyřazení uchazeči nesplnili kvalifikační podmínky

„Blíž náš postup komentovat nebudeme,“ uvedl za PPF mluvčí investiční skupiny Alexej Bechtin. Konkrétní důvody pro vyřazení zatím neuvedlo ani ministerstvo financí. Jeho zástupci pouze konstatovali, že vyřazení uchazeči nesplnili kvalifikační podmínky výběrového řízení, tedy schopnost zvládnout zakázku. Tu měli dokázat předložením dokumentů s referencemi o dostatečném zázemí, personálním a technickém vybavení, finančních garancích a technických kapacitách.

Do druhého kola postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou. Tu by měli oznámit za necelé čtyři měsíce po prostudování jednotlivých případů.