Rekordní počet lidí hledá radu ve finanční tísni

Praha - Skutečnost, že se česká ekonomika nenachází zrovna na vrcholu, zaznamenali v Poradně při finanční tísni. Jen za první čtyři měsíce letošního roku se na ni se žádostí o pomoc obrátilo víc lidí než za celý loňský rok. Loni to bylo přes 4 120 osob. K hlavním důvodům prudkého růstu patří ztráty nebo změny zaměstnání, rozchody partnerů a odchody do důchodu. Situaci zhoršuje to, že lidé se se svými finančními potížemi obracejí na své věřitele i o pomoc velice pozdě.

Podle České národní banky budou na konci roku problémy se splácením zhruba u pěti procent všech dluhů. „Když vidíme, že ten celkový objem toho portfolia překračuje 700 miliard korun, tak samozřejmě o miliardy tady asi půjde,“ konstatoval výkonný ředitel České bankovní asociace Josef Tauber.

Nejčastěji nezvládají splácení dluhů lidé se základním až středoškolským vzděláním a měsíčním příjmem od deseti do dvaceti tisíc korun, uvedl ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

České domácnosti dlužily na konci března u bank a finančních institucí přes 900 miliard korun. Jejich zadlužení tak proti únoru stouplo zhruba o deset miliard. Za posledních 12 měsíců domácnosti zvýšily své zadlužení zhruba o 150 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které koncem dubna oznámila Česká národní banka.