Soros: Záchranné balíčky zabraly, ekonomika brzdí propad

Berlín - Nejhorší část krize už má svět podle známého miliardáře a legendárního investora George Sorose za sebou a propad hospodářství nyní zpomaluje. Zabírat začínají záchranné balíčky, které v uplynulých měsících schválily vlády řady států, řekl devětasedmdesátiletý americký miliardář s maďarskými kořeny, na jehož slovo trhy stále slyší, v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Volný pád ekonomiky zastavil, kolaps finančního systému se podařilo odvrátit. Zabírat začínají státní stimulační balíčky,“ analyzoval Soros současný stav světové ekonomiky. „Předpokládám, že oživení smaže polovinu dosavadního poklesu a pak přejde ve stagnaci,“ dodal.

Čína vyjde z krize silnější 

Oživení podle Sorose nejdříve pocítí v Asii. Velkým dílem se na něm bude podílet Čína, která bude nadále střídat Spojené státy v čele světové ekonomiky. „Americká ekonomika je stále větší než ta čínská, nicméně Čína bude v budoucnu více přispívat k celosvětovému růstu,“ míní finančník a dodává, že silnější role ve světové ekonomice povede i k posílení politické role Číny na mezinárodním poli.

Soros je činný finančník a jeho veřejná vyjádření mohou mít vliv na vývoj jeho investic. V roce 1992 Soros využil anomálie v kurzech a vsadil zhruba deset miliard dolarů na pokles britské libry. Tamní centrální banka (Bank of England) tehdy libru neudržela v Evropském mechanismu směnných kurzů, přestože proti Sorosovi začala mohutně intervenovat. 

Bank of England tehdy dokonce získala zvláštní povolení vlády, aby mohla na obranu měny použít miliardy liber. Peníze ze státní pokladny ale nakonec skončily v kapsách spekulantů. Soros tak přes noc získal značný respekt a na operaci vydělal přes miliardu dolarů.

Výroční zasedání čínského parlamentu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod