Zemědělci chystají novou vlnu protestů

Jihlava - Výkupní ceny mléka se i přes nedávné protesty zemědělců nelepší a pohybují se kolem šesti korun za litr. Ve srovnání s minulým rokem tak chovatelé dostávají od mlékáren každý měsíc celkem asi o půl miliardy korun méně. Pokud se nic nezmění, dojde podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby do konce roku k ekonomické devastaci chovu dojnic v zemi. Proto se prý dají očekávat ještě větší protestní akce. Kdy by k nim mohlo dojít, ale Veleba neupřesnil.

„Situace u mléčných farmářů se radikalizuje a je tady velmi silný požadavek dalších akcí v terénu, a to akcí mnohem razantnějších,“ oznámil dnes v Jihlavě novinářům po jednání se zástupci zemědělských organizací prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Podle jeho názoru, pokud se nebude konat další protest kvůli ztrátovému prodeji mléka, dají se zemědělské protestní akce očekávat při sestavování nového státního rozpočtu. Veleba ale dodal, že nejprve bude jednat se zástupci jednotlivých krajů. „Oni sami musí říci, co chtějí,“ řekl.

Zástupci zemědělských organizací na Vysočině se podle Veleby dnes většinou shodli na tom, že je třeba okamžitě začít jednat s novou vládou. Od nového ministra zemědělství Jakuba Šebesty (nomin. ČSSD) očekávají určité garance pro chovatele skotu, aby se zastavilo vybíjení krav. Podle farmářů by se na podporu chovu krav měly najít i nějaké peníze, které by mohly být převedeny z jiných dotačních programů ministerstva. Veleba podotkl, že situaci chovatelů by vyřešil příspěvek 300 euro na jednu krávu, ale pomohla by jim i nižší částka.

Nastupující ministr zemědělství Jakub Šebesta (nomin. ČSSD):

„Já osobně považuji jako jednu z priorit začít komunikovat s nevládními organizacemi, ať je to Agrární komora, Asociace soukromých zemědělců atd.“

Najdou se ale i chovatelé, kteří se nepřízni trhu dovedou přizpůsobit. Např. rodinná farma Františka Němce z Netína už dva roky úspěšně provozuje vlastní mlékárnu i distribuci. „Nesouhlasím s tím, že je potřeba protestovat, aby stát dával vyšší dotace, je potřeba dělat něco jiného než stát s nataženou rukou proti státu,“ vyznává se František Němec.

Podle komory skončí na jatkách do půl roku 7 000 krav

Na začátku letošního dubna bylo v ČR 559 800 krav, včetně těch bez tržní produkce z mléka, tedy méně než polovina stavu z roku 1990. Na Vysočině se chovalo skoro 83 000 kusů. Podle nedávného odhadu Agrární komory by kvůli nízkým cenám mléka mohlo do půl roku v Česku skončit na jatkách až 7 000 kusů. Tuto tendenci potvrzuje i Český statistický úřad. Počet poražených krav v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 11,7 procenta, na Vysočině se porážky zvýšily o více než čtvrtinu.

Současná situace vznikla po navýšení kvót na produkci mléka v celé Evropské unii, a to v době, kdy už byl evropský trh mlékem přesycen. Unie se přitom loni na podzim po složitých debatách dohodla, že kvóty na mléko budou zrušeny v roce 2015. Do té doby se budou každý rok zvyšovat o jedno procento.

Čeští zemědělci naposled protestovali koncem dubna u památníku selského povstání v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku. Zároveň v šesti krajích vyjeli se zemědělskými stroji na silnice. Největší protesty se konaly na Vysočině, která je největším producentem mléka v zemi. Výrobní náklady na litr mléka jsou podle Agrární komory kolem 8,50 korun. Podle Českého statistického úřadu výkupní cena mléka od února do března klesla z 6,54 korun na 6,25 korun za litr.