USA čekají rekordní schodek 1,8 bilionu dolarů

Washington - Bílý dům dnes zveřejnil zpřesněný výhled rozpočtu Spojených států na letošní fiskální rok, který končí v září. Už tak rekordní schodek se kvůli pokračujícímu propadu hospodářství a odhadovanému vývoji na pracovním trhu navýšil o dalších 89 miliard dolarů na celkových 1,84 bilionu. S vyšším deficitem přitom Obamova administrativa počítá i v následujícím období, kdy by měly být státní výdaje USA o 1,26 bilionu dolarů vyšší než předpokládané příjmy.

Za zhoršeným výhledem stojí podle zdroje agentury Reuters především slabší daňové příjmy na jedné straně a vyšší výdaje na sociální programy a podporu v nezaměstnanosti na straně druhé. Nemalý díl z rozpočtového koláče si ukrojí také masivní výdaje vlády na záchranné balíčky ve finančním sektoru a na podporu skomírajícím automobilkám. Celkový letošní schodek tak bude představovat až 12,9 procenta předpokládaného hrubého domácího produktu.

Za všechno prý může Bush

Čerstvá zpráva zřejmě zesílí politické tlaky, kterým Obamův kabinet čelí při hledání podpory pro připravovanou reformu zdravotnictví a další velké domácí aktivity. Obavy z obřího schodku přitom už dříve vyjádřili i Obamovi demokratičtí spolustraníci. Prezident přitom argumentuje tím, že silně schodkový rozpočet je dědictvím po bývalé vládě republikána George W. Bushe.

Americká ekonomika pokračovala i v prvním čtvrtletí hlubokým propadem. Od ledna do konce března klesal HDP Spojených států ročním tempem 6,1 procenta. Zatím se tak nenaplnily optimistické předpovědi některých ekonomů, kteří sázeli na to, že se pokles výkonu hospodářství začíná výrazněji zpomalovat. Přesto se však už jednalo o mírně lepší výsledek než v posledních třech měsících loňského roku, kdy USA zaznamenaly propad 6,3 procenta.