Podmínky pro Zelenou úsporám se snad zmírní

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) uvažuje o zmírnění podmínek pro získání dotace z programu Zelená úsporám. MŽP podle mluvčího Jakuba Kašpara zvažuje, že by dílčí opatření provedené letos před 1. dubnem bylo uznatelné pro přiznání dotace na další opatření. Případné zmírnění podmínek by se ale nedotklo těch, kteří zkolaudovali nebo zateplili své domy před tímto termínem. Píšou o tom Lidové noviny. „MŽP tak přihlédlo k názorům některých lidí, kteří si stěžovali, že zateplili své domy, vyměnili okna za vlastní peníze, aniž by věděli, že bude spuštěn nějaký program, z něhož by mohli čerpat dotace,“ doplnil Kašpar.

Kdy a zda skutečně k rozšíření podmínek dojde, není ale podle Kašpara v tuto chvíli vůbec jisté. Pokud majitel domu již dříve vyměnil okna a dnes by chtěl ještě zateplit fasádu a strop obytné části domu, tak za současných podmínek by na dotaci nedosáhl. Požadavkem programu je totiž provedení minimálně tří dílčích opatření nebo komplexního zateplení, případně dvou, pokud je doprovází ještě výměna zdroje tepla.

„Nově by výměna oken z minulosti byla uznaná jako provedené opatření a majitel domu by mohl získat dotaci na provedení dalších dvou, tedy například zateplení fasády a stropu domu,“ uvedl Kašpar s tím, že právě první zkušenosti získané po spuštění programu vedly ministerstvo k úvahám o zmírnění podmínek.

Do roku 2012 má být rozděleno 25 miliard korun

Celkově se na zateplení, výstavbu domů v pasivním standardu a na ekologické vytápění má do roku 2012 rozdělit zhruba 25 miliard korun, které Česká republika získá prodejem emisních povolenek. Prvních 10 miliard bude uvolněno ještě v letošním roce.