Francouzští poslanci schválili zákon proti internetovému pirátství

Paříž - Dolní komora francouzského parlamentu schválila zákon namířený proti internetovému pirátství. Text, který je světovou premiérou, umožňuje v krajním případě odpojit až na rok uživatele internetu, kteří nelegálně stahují filmy nebo hudbu. Francouzští poslanci odhlasovali poměrem 296 hlasů proti 233 vznik speciálního úřadu, který se bude postihem internetového pirátství zabývat. Pro byla pohodlná většina pravicových zákonodárců z řad Svazu pro lidové hnutí (UMP), jak požadovala vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho. Proti byla většina opozice v čele se socialisty, kteří zákon kritizují jako příliš tvrdý. Francouzský senát normu už jednou přijal, ve středu se k ní znovu vrátí, aby schvalovací proceduru definitivně uzavřel.

Modemy zneužité internetovými piráty mají být totiž po několikerém předchozím upozornění nejen odpojeny od celosvětové počítačové sítě na dva měsíce až na rok, ale jejich uživatelé budou muset dál platit poplatky za připojení k internetu. Opoziční socialisté i část vládních poslanců to označují za dvojí trest a za porušení základních lidských práv na informace. Podle pravice tato práva ale nejsou nadřazena zákonu o ochraně duševního vlastnictví.

Problémem rovněž je, kdo má být potrestán. Předplatitel připojení nemusí být nutně tím, kdo data nelegálně stahuje. A to jak v případě rodinné, tak třeba firemní sítě. Předkladatelé návrhu však tvrdí, že před přistoupení k tvrdšímu trestu bude předplatitel náležitě upozorněn. Varování má několik stupňů, od varovného e-mailu přes doporučený dopis až po hrozbu odpojení. Celý proces ale může trvat i rok nebo déle, v závislosti na tom, zda si uživatel nelegální stahování rozmyslí.

Socialisté navrhují přezkoumat zákon soudem

Odpor levice rozezlil řadu umělců, z nichž někteří pohrozili, že přestanou Socialistickou stranu podporovat. Socialisté již oznámili, že hodlají navrhnout, aby zákon přezkoumal ústavní soud. 

Přestože francouzský senát normu již jednou schválil, vrátí se ke hlasování ve středu, aby po jejím přijetí Národním shromážděním schvalovací kolotoč definitivně uzavřel. 

Poslanci překvapivě zákon před měsícem odmítli, protože v sále byla jen hrstka zákonodárců a většina patřila k levici. Text neprošel poměrem hlasů 21 ku 15.