Rozpočet USA poprvé od roku 1983 s dubnovým schodkem

Washington - S deficitem 20,91 miliardy dolarů (411 miliard korun) skončil v dubnu federální rozpočet Spojených států amerických. Jde o první dubnový schodek od roku 1983. Ještě loňský duben přitom administrativa ohlásila přebytkový rozpočet. Od začátku rozpočtového roku dosáhl deficit již rekordních 802,3 miliardy dolarů. Uvedlo to dnes americké ministerstvo financí. Nynější rozpočtový rok USA začal loni 1. října. Dosavadní rekordní schodek za 12 měsíců je z minulého roku. Dosáhl tehdy 454,8 miliardy.

Analytici odhadli dubnový schodek téměř přesně. V průměru očekávali deficit kolem 20 miliard. Dubnový vývoj tak byl v kontrastu s dubnem minulého roku. Tehdy administrativa předchozího prezidenta George Bushe ohlásila rozpočet s přebytkem 159,3 miliardy dolarů.

Nynější deficit způsobila vážná hospodářská recese, která připravila stát o příjmy. Ty přitom bývají za duben z celého roku nejvyšší. Rozpočet Spojených států bývá v dubnu zpravidla přebytkový, protože se státní finance doplní penězi od lidí, kteří platí daně jednou ročně. Konečným termínem pro tyto platby je 15. duben.

Deficit za celý rok bude rekordní

Schodek přes 800 miliard dolarů od začátku finančního roku naznačuje, že celý rok uzavře administrativa nynějšího prezidenta Baracka Obamy s rekordním deficitem přes bilion dolarů. Stane se tak poprvé v historii Spojených států.

Deficit vznikl kvůli miliardám dolarů, které musela Obamova administrativa dát na záchranu finančního systému a automobilek. Spojené státy procházejí nejhorší finanční krizí od 30. let minulého století a nejhlubší recesí za dekády. Neutěšená situace navíc zvyšuje státní výdaje v sociální oblasti včetně podpor v nezaměstnanosti.

Obamova administrativa ale chystá změny v zaúčtování vládní pomoci ekonomice. Zatímco Bushův úřad zaznamenal každou platbu bance či automobilce se skutečnou sumou, Obamovi lidé chtějí evidovat takzvanou čistou současnou hodnotu. Do ní se započte i cena aktiv, které vláda za půjčky či kapitálové investice získá. Na základě této účetní metody by deficit za říjen až březen klesl zhruba na 175 miliard dolarů.