Česko doručilo EU zprávu o systému pro čerpání dotací

Praha - Česká republika doručila do ústředí Evropské unie důležitý materiál o průběhu odstraňování nedostatků v monitorovacím systému. Ten je klíčový pro výměnu informací o projektech a stavu čerpání dotací z evropských fondů jak na národní, tak na unijní úrovni. Jedná se o další z opatření, která by měla vést k získání 26,7 miliardy eur (asi 715 miliard korun) z fondů EU. Informuje o tom deník E15.

V monitorovacím systému zjistila Evropská komise nedostatky loni v prosinci. Původně měl být materiál odeslán do konce dubna, ale spis nakonec odešel z odboru Auditní orgán - Centrální harmonizační jednotka na ministerstvu financí o týden později.

Komise nyní posoudí současnou situaci

„Na základě upřesňujících požadavků Evropské komise byl zpracován návrh akčního plánu, který byl poslán 7. května ke konzultacím do Bruselu,“ sdělil prý zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas. Informaci potvrdila také komise. „Česká strana zaslala aktualizovanou zprávu o monitorovacím systému a své administrativní kapacitě. Komise nyní posoudí, zda je současná situace uspokojivá, či nikoli,“ uvedl mluvčí komisařky pro regionální politiku Danuty Hübnerové Dennis Abbott.

Součástí materiálu z ministerstva financí je i stanovení několika dalších dat. Pokud by měla komise k případu další dotazy, prověří je auditní orgán do konce května. Finální verzi českých dokumentů má dostat komise do poloviny června.

Bývalý ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, jehož rezort je domácím koordinátorem procesu získávání prostředků z EU, stihl během svého působení na MMR podepsat smlouvy na údržbu a servis centrální části systému, rozhodl o právním narovnání s dodavateli, o přechodu licence na ministerstvo a o vypsání veřejné zakázky na hlavní část soustavy.