Tučňák z Číny ohrožuje české děti

Praha - Na českém trhu se objevila nebezpečná hračka v podobě tučňáka. Výrobek může ohrozit zdraví dětí, protože obsahuje nedovolené množství diisononylftalátu (DINP), který může mít negativní vliv na hormonální rovnováhu dětí, může poškodit celou řadu orgánů dítěte a poznamenat vývoj jeho metabolismu. Nebezpečná hračka pochází z Číny a v Česku ji distribuuje společnost Dráčik s.r.o. a do země ji dováží společnost TINACO.

„Riziko látky pro děti spočívá v tom, že při vkládání hračky do úst, jejím olizováním či kousáním mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a mohou být společně se slinami konzumovány. Vybrané estery kyseliny ftalové mohou ovlivnit hormonální rovnováhu organismu,“ upozornil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Diisononylftalát může dále vést k poškození jater či ledvin a jeho zhoubný vliv se promítá také do poruch reprodukčního systému a podle některých odborníků může vést i ke zvýšenému výskytu některých forem rakoviny.

Tučňák má černou barvu a žlutobílou náprsenku. Identifikovat je ho možné podle čárového kódu (EAN) dovozce - 8585009758579.