Penzijní fondy otočily trend - zisk jim vzrostl

Praha - Po nepříliš úspěšném loňském roce se v prvním čtvrtletí toho letošního penzijním fondům dařilo. Zisk jim vzrostl na 885 milionů korun z 560 milionů korun ve stejném období loňského roku. Slibně se vyvíjí také počet lidí, kteří si na penzi dobrovolně spoří. Na konci března mělo penzijní připojištění 4,346 milionu osob, což bylo o 50 tisíc lidí více než v závěru roku 2008.

Turbulence na světových finančních trzích českým důchodovým fondům loni srazily zisky na 706 milionů korun ze 4,39 miliardy korun předloni. Letošní první čtvrtletí ukazuje, že by mohlo být opět lépe. Předseda Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok přesto varuje před přehnaným optimismem. „Číslo o čtvrtletním hospodaření je průběžný výsledek, nijak bych ho nepřeceňoval. Fondy budou ještě ve svých bilancích řešit dopady loňské krize. Nedovolím si tedy spekulovat o výsledku za celý rok,“ upozornil.

Nárůst počtu klientů penzijních fondů Rusnok očekává letos mezi třemi až čtyřmi procenty. Vývoj jejich počtu v prvním čtvrtletí označil za zvolněný.

Markéta Šichtařová, analytička Next Finance:

„Mnoho lidí se začalo obávat o svůj osud a vzalo věci do svých rukou. Tím se vlastně začala jakoby spontánně uskutečňovat penzijní reformu.“


Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo už jen deset, v počtu klientů ale převažuje zcela opačný trend. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění již převyšuje 60 procent práceschopných obyvatel Česka, a to bez započtení penzijně připojištěných nad 60 let, kteří tvoří asi pětinu z celkového počtu spořících.

Vydáno pod