Pád estonské ekonomiky se zrychluje, ve čtvrtletí klesla o 15 procent

Tallinn - Pokles estonské ekonomiky zrychluje, v prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt Estonska meziročně propadl o 15,6 procenta. Podle tamního statistického úřadu jde o nejhorší výsledek od roku 1994, kdy se záznamy začaly vést. V posledním čtvrtletí loňského roku se ekonomika propadla o 9,7 procenta a za celý letošní rok by se estonské hospodářství mělo podle tamní centrální banky propadnout o 12 procent.

„Ekonomika se nyní snižuje již čtyři čtvrtletí za sebou a pokles je v každém dalším čtvrtletí prudší,“ komentovala výsledky analytička Annika Lindbladová ze švédské banky Nordea. Hospodářská recese přišla do Estonska po letech silného růstu. Ještě v roce 2006 se hrubý domácí produkt země zvýšil o více než deset procent.

Do ekonomických problémů se dostaly také další pobaltské republiky. Litevská ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla o 12,6 procenta a lotyšská ekonomika dokonce o 18 procent. Lotyšsko bylo již loni nuceno požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii, které zemi přislíbily úvěry ve výši 7,5 miliardy eur (zhruba 200 miliard korun).