Měnový fond: Krize v Evropě skončí nejdřív za rok

Praha - Po několika měsících strmého pádu se v evropské ekonomice začínají pomalu vynořovat první alespoň mírně optimističtější zprávy, prognózy pro nejbližší budoucnost se však stále různí. S nejčerstvějším výhledem dnes přišel Mezinárodní měnový fond, krize v Evropě by podle něj mohla skončit ve druhé polovině příštího roku. Následovat pak bude pomalé zotavení.

„Evropa čelí hluboké recesi, která stále pokračuje. Doufáme, že ve druhém kvartále roku 2010 zaznamená evropská ekonomika pozitivní růst. Myslím si, že už jsme velmi blízko spodního bodu recese,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi ředitel evropského odboru Mezinárodního měnového fondu Marek Belka.

Chudší klesnou hlouběji, ale dřív se zotaví

Zatímco vyspělým evropským ekonomikám, mezi něž řadí i tu českou, věští měnový fond v souhrnu pro tento rok pokles o čtyři procenta, v případě nově vznikajících tržních ekonomik je větším pesimistou. Státy jako Chorvatsko, Srbsko nebo Rusko by v letošním roce mohly snížit svůj hospodářský výkon v průměru o 4,9 procenta. Právě tyto země se však z krize otřepou o něco dřív. Začátkem příštího roku už by jejich HDP mohlo růst tempem 0,7 procenta, zatímco vyspělé ekonomiky budou ještě stále mírně oslabovat.

Marek Belka, ředitel evropského odboru MMF:

Jsou zde určité země, které jsou ekonomicky silné a mají dobré politiky, ale přesto na ně velice silně dopadla krize. Můžeme je označit jako nevinné přihlížející a těmto nevinným přihlížejícím musíme pomoci. Proto jsme přišli s novým nástrojem, jedná se o flexibilní úvěrovou linii. Jsou to prostě peníze, které čekají na potřeby té které země, pakliže taková potřeba vznikne.

Belka nicméně upozorňuje na to, že v nejbližších měsících bude rozhodující hlavně to, jak aktivitní budou vlády jednotlivých zemí. „Čekáme na dobré zprávy a myslím si, že tyto zprávy už jsou na obzoru. Zůstáváme nicméně obezřetní a máme za to, že velmi záleží na konzistentních politických aktivitách na úrovni evropských států,“ zdůraznil.

Mezi opatření vedoucí k oživení řadí MMF zlepšování dostupnosti úvěrů, důvěryhodné zaúčtování ztrát ve finančním systému nebo rekapitalizaci životaschopných institucí soukromým sektorem i s možnou veřejnou podporou. Vlády by navíc měly dál podporovat poptávku. Ozdravné balíčky na podporu ekonomiky by však měly spojit se závazkem, že do budoucna zkonsolidují své veřejné rozpočty.

Evropa musí spolupracovat

Fond také kritizoval státy Evropské unie za nedostatečnou spolupráci při řešení finanční krize. „Evropa je hospodářsky nejvíce integrovanou tržní ekonomikou na světě, přesto se však opatření k řešení krize podnikají na státní úrovni,“ upozornil Belka.

Co se týká České republiky, ta podle měnového fondu zaznamená v letošním roce propad ekonomiky o 3,5 procenta, v roce 2010 pak poroste jen 0,1procentním tempem. „U dlouhodobějšího výhledu bych byl v případě české ekonomiky velice optimistický,“ míní Belka. Česká republika podle něj ve srovnání s jinými státy stojí na pevných základech.