Zisk ČSOB ve čtvrtletí přesáhl 3 miliardy, její majitelka prodělala 100 miliard

Praha - Skupina ČSOB v prvním čtvrtletí zvýšila zisk o 22 procent na 3,073 miliardy korun a provozní výnosy jí vzrostly o 8,4 procenta na 7,04 miliardy korun. Loni zvýšila ve stejném období zisk meziročně o 3,7 procenta na 2,53 miliardy korun. Celkový objem obchodních úvěrů ČSOB meziročně narostl o 16 procent na 408,5 miliardy korun. Majitelka ČSOB, belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC , hospodařila v prvním čtvrtletí s čistou ztrátou 3,6 miliardy eur (téměř 100 miliard korun) po zisku 554 milionů eur před rokem.

Finanční krize připravila ČSOB o 231 milionů korun, zejména kvůli přecenění portfolia CDO, tedy kolaterizovaných dluhových závazků, a znehodnocení akcií v portfoliu AFS v penzijních fondech v prvním čtvrtletí 2009. Skupina to uvedla s tím, že portfolio CDO nemá negativní vliv na její výsledky za první čtvrtletí 2009, protože je už v roce 2008 přecenila na nulu.

KBC přes obrovskou celkovou ztrátu ovšem bez zahrnutí snížení hodnoty aktiv a dalších jednorázových položek společnost vykázala zisk 465 milionů eur. Jde o výrazný nárůst ze 176 milionů eur v posledním čtvrtletí loňského roku.

KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a v Rusku. Skupina zaměstnává více než 60 tisíc lidí a má 12 milionů klientů.

KBC se loni dohodla s belgickou vládou na navýšení kapitálu o 3,5 miliardy eur ze státních prostředků. Další dvě miliardy eur se letos firmě rozhodlo poskytnout Vlámsko. Belgická vláda v současné době rozhoduje o další pomoci pro KBC.