Pokladna Opelu bude brzy prázdná, potřebuje urychleně pomoc

Frankfurt - Německé automobilce Opel, na kterou těžce doléhá hospodářská a finanční krize, dojde během několika týdnů hotovost. Tvrdí to německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Protože se v tak krátkém čase zřejmě nepodaří dokončit prodej automobilky, bude pro další přežití potřebovat státní pomoc ve výši přes jednu miliardu eur (zhruba 27 miliard korun).

Opel má problémy s odbytem, navíc už od mateřské automobilky General Motors, která sama z posledních sil vzdoruje bankrotu, nedostává žádné hotovostní platby. Zůstaly mu za ni pouze dluhy, které již dosahují zhruba tří miliard dolarů.

Nucené správě se Opel zřejmě nevyhne

Německému výrobci aut může pomoci buď rychlý prodej, nebo stát. Zdá se ale, že státní zásah bude nevyhnutelný. Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung totiž dojde Opelu hotovost do konce května, v tak krátké době se ale nepodaří prodej dokončit.

Německé ministerstvo hospodářství se na tento scénář již připravuje a chce na Opel uvalit nucenou správu. To by mělo poskytnout dostatek času na dojednání prodeje. Německá kancléřka Angela Merkelová se na tomto řešení již dohodla s koaličními partnery.

„Kdyby došlo k uvalení nucené správy, kterou navrhlo spolkové ministerstvo, bylo by to spojené s otevřením kreditní linky. Potřebná částka by musela převyšovat miliardu eur,“ poodhalil plány šéf evropských aktivit GM Carl-Peter Forster.

Magna a Fiat připravují nabídky na převzetí Opelu

O získání problémové německé automobilky usiluje její italský konkurent Fiat a kanadsko-rakouský výrobce automobilových součástek Magna. Podle spolkového ministra hospodářství Karla Theodora zu Guttenberga předloží oba zájemci své nabídky do 20. května.

Vydáno pod