Fischer: Udržet schodek pod 150 miliardami bude problém

Praha - Udržet schodek letošního státního rozpočtu pod 150 miliardami korun bude neobyčejně náročný úkol. Premiér Jan Fischer to dnes řekl v reakci na čerstvá čísla o vývoji ekonomiky. Ta se v prvním čtvrtletí propadla o 3,4 procenta, což je výrazně horší výsledek, než čekali analytici. Vláda chce nicméně podle Fischera i nadále stopadesátimiliardovou hranici deficitu udržet, i když je při podílu povinných výdajů na státním rozpočtu ambiciózní.

„Znamená to sáhnout výrazně do výdajové složky, být zdrženlivý v jednotlivých kapitolách a být samozřejmě skromný ve vymezování priorit. Vidím jenom dvě - vědu a výzkum a dopravní infrastrukturu,“ řekl Fischer.

Letošní rozpočet, který sněmovna schválila loni v prosinci, počítá se schodkem 38,1 miliardy korun, vychází ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Současné odhady ale po mnoha sníženích v důsledku krize ukazují zcela jiná čísla. Ministerstvo financí nevylučuje ani pokles ekonomiky o víc než dvě procenta. Aktuální čísla přitom nahrávají i nejčernějším scénářům. Například Mezinárodní měnový fond věští Česku propad HDP dokonce o 3,5 procenta. Už v dubnu přitom rozpočet vykázal schodek téměř 56 miliard.

Česko nesplní maastrichtská kritéria

Ministr financí Eduard Janota už dříve uvedl, že v roce 2010 by chtěl deficit udržet mezi 4,6 až 4,7 procenta českého HDP. Pokud by vláda na krizi nijak nereagovala a nepřijala opatření navržená Národní ekonomickou radou vlády (NERV), deficit by prý mohl dosáhnout až 6,7 procenta HDP, poznamenal počátkem května Janota.

Evropská komise v pondělí odhadla, že rozpočtový schodek České republiky letos vzroste na 4,3 procenta HDP. Česká republika tak letos s největší pravděpodobností nesplní maastrichtská kritéria nutná pro zavedení eura.

Například schodek státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun by podle hlavního ekonoma Patria Finance představoval 5,3 procenta HDP. To už je podle něj poměrně vysoká hodnota, za níž by podle něj mohly finanční trhy penalizovat ČR zvýšením rizikové prémie u státních dluhopisů i kurzu koruny.