V USA je největší deflace od padesátých let

Washington - Spojené státy se i nadále potýkají s deflací. Podle aktuálních údajů amerického ministerstva práce se spotřebitelské ceny v dubnu propadaly meziročně o 0,7 procenta, což je největší pokles od roku 1955. Přispěly k němu hlavně nižší ceny potravin a energií. Proti předchozímu měsíci zůstaly ceny beze změny.

Ceny energií se v dubnu meziměsíčně snížily o 2,4 procenta po tříprocentním propadu o tři procenta v předchozím měsíci. Meziročně se propadly až o 25,2 procenta. Ceny potravin klesly o 0,2 procenta, což byl nejvyšší pokles od května 2002. Potraviny zlevnily již třetí měsíc za sebou.

Dlouhodobá deflace by byl problém 

Deflace, čili pokles spotřebitelských cen, v USA je výsledkem pokračující hluboké recese. Masivní propuštění snižuje tlak na mzdy a slabá spotřebitelská poptávka brání růstu cen. V případě, že by deflace trvala delší dobu, znamenalo by to další vážné problémy pro ekonomiku. Spotřebitelé v takovém případě neutrácejí v naději, že budou moci zboží koupit za ještě nižší cenu. Výdaje spotřebitelů přitom, obzvláště v USA, patří k nejdůležitějším motorům ekonomického růstu.

Většina ekonomů věří, že díky agresivním akcím americké centrální banky (Fed) začnou ceny v obchodech opět růst. Fed už snížil úrokové sazby do blízkosti nuly a podnikl množství dalších opatření na podporu bankovního systému a boj s finanční a úvěrovou krizí.