Obec pomohla investorovi, ten za to nepřestěhuje výrobu

Předklášteří u Tišnova - Rušení výroby a propouštění zaměstnanců. Zejména v době hospodářské recese stále častější obrázek. Smutnému scénáři se vzepřeli v Předklášteří u Tišnova. Obec se dohodla s francouzským výrobcem ortéz, firmou Thuasne, že mu pomůže sehnat prostory pro rozšíření a firma na oplátku zrušila plánovaný přesun výroby. 100 pracovních míst tak zůstalo zachráněno.

Francouzská firma Thuasne otevřela svou pobočku v Předklášteří před devíti lety a zaměstnala sto žen z obce a okolí. Současné prostory ale přestaly výrobě vyhovovat a hrozilo to nejhorší, uzavření dílny a ztráta obživy nejen pro stovku šiček.

Antonín Nahodil, starosta Předklášteří pro ČT:

„Dopad by byl na mateřskou školku a na obchody, samozřejmě tady tržby v obchodech dělají hlavně ty ženy, které sem dojíždí z okolí, takže dopad by byl veliký.“


Spásou se nakonec stal bývalý kravín v areálu sousedního kláštera. Obec se s firmou dohodla, že pomůže zajistit jeho opravu, z obecní pokladny přispěla čtyřmi sty tisíci, stejnou částku poslal sousední Tišnov a dvojnásobnou Jihomoravský kraj. Zbytek pětimilionové rekonstrukce už zaplatí samotná firma.

Místo propouštění tak v Předklášteří nakonec do budoucna možná ještě pracovních míst přibude. „Samozřejmě poté, co se výroba v nové budově rozjede, bude naší snahou rozšířit výrobu, a tak navýšit i počet zaměstnanců,“ řekla České televizi ředitelka výroby francouzské firmy. Oprava střechy kravína by mohla začít už tento měsíc. Jeho prostory by si potom firma pronajala minimálně na deset let.