Dohody o South Streamu podepsány, Nabucco, třes se!

Soči - Rusko dnes podepsalo s Bulharskem, Řeckem, Srbskem a Itálií dohody, které mají urychlit výstavbu nového plynovodu South Stream. Projekt South Stream zvyšuje závislost Evropy na ruském plynu a je konkurentem plynovodu Nabucco, který má Evropě přivést plyn z Asie. Ruský plynárenský gigant Gazprom se dnes rovněž dohodl s italskou energetickou společností ENI na zvýšení přepravní kapacity plynovodu South Stream na 63 miliard krychlových metrů ročně z původně plánovaných 31 miliard. Na podpis smluv dohlíželi ruský premiér Vladimir Putin a jeho italský protějšek Silvio Berlusconi.

Firmy Gazprom a ENI již dříve založily společný podnik pro výstavbu plynovodu. South Stream povede pod Černým mořem ze stanice Beregovaja u ruského přístavu Novorossijsk na bulharské pobřeží, odkud bude pokračovat přes Řecko do Itálie. Rusko se také dohodlo, že prodlouží plynovod do Srbska a vystaví zde obrovskou zásobárnu. K plynovodu se připojí i Maďarsko a Rakousko.

Vladimír Štěpán, energetický konzultant ze společnosti ENA pro ČT:

„Rusové mají tah na branku, protože mají peníze, mají 600 miliard dolarů rezervu z toho, když byly vysoké ceny ropy a plynu. Mají plyn a mají trhy.“


Trasa plynovodu se má vyhnout Ukrajině, s níž má Rusko opakované spory o ceny za plyn. Kvůli konfliktu Moskvy s Kyjevem mělo na začátku roku několik evropských států včetně Slovenska plynu nedostatek.

South Stream Nabucco nepotěší

South Stream zkomplikuje situaci konkurenčnímu projektu Nabucco, na němž pracují evropské státy spolu s USA, aby se snížila závislost Evropy na plynu z Ruska. Nabucco by měl přivést do Evropy plyn z asijských republik přes Turecko. K podpisu o jeho výstavbě však zatím nedošlo.

„Ten podpis dohody znamená určitou výhodu pro projekt South Stream, nicméně je potřeba si uvědomit, že Evropa musí řešit otázky strategické bezpečnosti dodávek jak na straně zdrojů, tak přepravních cest,“ podotýká generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl.


Otázka výstavby Nabucca by měla být vyřešena už v červnu, kdy se má podepsat dohoda mezi Tureckem a Evropskou unií. Evropa se ale ani tak závislosti na Rusku nezbaví. Pokud bude vše probíhat podle plánu, měly by oba konkurenční plynovody být v provozu v roce 2015.

Vydáno pod