Brusel tlačí na ceny roamingu, operátoři se zlobí

Praha - Mobilním operátorům se nelíbí zásahy Evropské unie do jejich cenové politiky. Kritizují hlavně regulaci cen za přeshraniční hovory. Do boje proti přemrštěným cenám roamingu vytáhla současná eurokomisařka pro telekomunikace Viviane Redingová. Když před dvěma lety poprvé prosadila jejich regulaci, klesly ceny o 65 procent a lidé začali o třetinu víc volat. Teď jsou na řadě zprávy SMS. Od července si za ně operátoři budou moci účtovat maximálně 11 eurocentů.

Předloni poslali lidé přes společné hranice evropských států zhruba dvě a půl miliardy SMS zpráv. Celkem za ně zaplatili 800 milionů eur. Nově dají za „textovky“ o třetinu méně. O něco levněji by letos v létě měly vyjít také roamingové hovory. Od července bude cena bez DPH za minutu u odchozího hovoru dosahovat maximálně 0,43 eura (11 korun a 60 haléřů) a u příchozího 0,19 eura (přes pět korun). Pro srovnání v současnosti EU omezuje maximální cenu na 46 eurocentů, tedy 12 korun a 40 haléřů.

„Tvoříme Evropu bez bariér, ale přitom je sami vytváříme. Není přece normální, aby se lidé báli v zahraničí kvůli vysokým cenám používat mobilní telefony,“ zdůvodňuje Redingová svůj nesmlouvavý postoj. Operátoři ale realitu nevidí tak jednoduše. „Už loni po regulaci volání v roamingu jsme zaznamenali ztrátu ve výši asi 200 milionů korun. Když k tomu letos přičteme ještě regulaci SMS v roamingu, tak tuto ztrátu můžeme zhruba zdvojnásobit,“ zdůrazňuje mluvčí českého T-Mobile Martina Kemrová.

Podle mluvčího Telefónicy O2 Martina Žabky navíc neplatí ani tvrzení, že nižší ceny roamingu kompenzuje vyšší počet hovorů. „Zákazníci volají přibližně stejně jako před regulací, jenom ty ceny jsou nižší,“ tvrdí.

Operátoři prý musí šetřit

Operátoři připouštějí, že jsou nuceni výpadek tržeb kompenzovat například pomalejším snižování cen domácích hovorů. Podle Dany Bérové z analytické společnosti Gartner však hrozí ještě vážnější důsledek v podobě omezování investic operátorů. „Když vám někdo takto poměrně silně reguluje, mnohem komplikovaněji se staví byznys plán,“ zdůrazňuje. „Mobilní operátoři byli dosud velmi inovativními společnostmi a regulovat takto inovativní trh je vždycky poměrně komplikované,“ dodává.

Dana Bérová, konzultantka, Gartner:

„Každý člen Evropské komise potřebuje dosáhnout nějakého politického úspěchu a pro paní komisařku (Redingovou) je téma snižování cen jak roamingu, tak nyní esemesek politický cíl.“

Podle Bérové se sice počet hovorů po zavedení cenových stropů zvýšil, zdaleka však nedosáhl takových objemů, jaké slibovala Evropská komise. Levnější roaming totiž potěšil hlavně turisty, zatímco firemní zákazníci, na kterých operátoři vydělávají zdaleka nejvíce, v zahraničí většinou volají z lokálních SIM karet.

Změna operátora má být otázkou jednoho dne

Evropská komise bude stropy cen roamingu snižovat i v příštích letech. Od července 2010 se bude platit nejvýše 0,39 eura za minutu odchozího hovoru a 0,15 eura za příchozí hovory a o rok později nejvýše 0,35 eura za odchozí a 0,11 eura za příchozí hovor. Redingová chce navíc snížit i ceny propojovacích poplatků, které si operátoři účtují mezi sebou za spojení hovorů z dvou různých sítí. Navíc plánuje zrychlit přenositelnost čísla tak, aby zákazník mohl změnit operátora během jediného dne. „Přenositelnost během 24 hodin je v podstatě fyzicky nemožná,“ kontruje Kemrová.

Podle Bérové měla komise před zavedením restrikcí s operátory více jednat. Za snahami komisařky Redingové vidí populismus. „Politici si vyzkoušeli, že jim to přineslo politické body, a budou tento princip opakovat a určitě hrozí nebezpečí, že ho budou opakovat i v jiných oblastech,“ míní.