General Motors plánují v USA zrušit 1100 prodejců

Detroit - Největší americká automobilka General Motors plánuje zrušit zhruba 1100 svých prodejců ve Spojených státech. Firma dodala, že se rozloučí rovněž se 470 prodejci svých značek Saab, Hummer a Saturn. Automobilka plánuje také slučování zbývajících prodejců. Jejím konečným cílem je snížit celkový počet svých prodejců v USA o zhruba 2600, tedy přibližně o 40 procent.

Domácí konkurent Chrysler již ve čtvrtek oznámil plán na zrušení 789 svých prodejců v USA. Tyto kroky jsou součástí širší restrukturalizace amerického automobilového průmyslu a pravděpodobně povedou k zániku tisíců pracovních míst po celých Spojených státech.

Bílý dům: Uvidí se, zda je bankrotová ochrana nezbytná

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs dnes uvedl, že GM má před sebou řadu obtížných rozhodnutí. Dodal, že potrvá několik týdnů, než bude možné určit, zda bude nezbytné, aby GM stejně jako Chrysler požádala o bankrotovou ochranu.

Celosvětová poptávka po automobilech je nyní pod tlakem, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Společnost GM v roce 1962 kontrolovala více než polovinu domácího trhu. V loňském roce však její tržní podíl ve Spojených státech činil pouze 22 procent.

Vydáno pod