Měnový fond bude možná k Maďarsku, Lotyšsku či Rumunsku vstřícnější

Londýn - Mezinárodní měnový fond (MMF) je připraven zmírnit rozpočtové podmínky, jež jsou spojeny s programy na pomoc Lotyšsku, Maďarsku a Rumunsku. Prohlásila to dnes poradkyně evropského oddělení MMF Anne-Marie Guldeová-Wolfová. Dodala, že fond tak reaguje na překvapivě prudký hospodářský pokles v těchto zemích.

Lotyško již dříve požádalo, aby jeho rozpočtový deficit mohl stoupnout až na sedm procent hrubého domácího produktu namísto pěti procent, jež stanoví podmínky záchranného úvěru MMF v hodnotě 7,5 miliardy eur (více než 200 miliard korun).

Maďarsko, kterému loni MMF a další instituce přislíbily půjčku 25,1 miliardy dolarů (zhruba 500 miliard korun), podle místních médií požádalo o zvýšení cíle pro rozpočtový deficit na 3,9 procenta HDP z dohodnutých 2,9 procenta.

Guldeová-Wolfová rovněž uvedla, že MMF by mohl poskytnout dodatečný úvěr Ukrajině, které již přislíbil půjčku 16,4 miliardy dolarů. Náměstek předsedkyně lotyšské vlády Hryhorij Nemyrja v pátek uvedl, že země bude muset požádat o další hotovost.