Plyn z Iráku by mohl snížit závislost Evropy na plynu ruském

Šardžá - Dvě evropské firmy vytvořily společně s dvěma podniky ze Spojených arabských emirátů konsorcium, které by mělo být schopno dodávat z iráckého Kurdistánu dostatek plynu pro nastartování projektu Nabucco. Plynovod Nabucco by měl snížit závislost Evropy na dodávkách ruského plynu. Projekt má řadu potenciálních evropských odběratelů, potýká se ale s nedostatkem na straně nabídky plynu, což by dodávky z Kurdistánu mohly vyřešit.

Konsorcium tvoří rakouská ropná a plynárenská společnost OMV, její maďarský konkurent MOL a firmy Crescent Petroleum a Dana Gas ze Spojených arabských emirátů. OMV a MOL získají po deseti procentech v kurdském nalezišti plynu, které provozují Crescent Petroleum a Dana Gas. Evropské podniky se tak zapojí do těžebního projektu v hodnotě osmi miliard dolarů (zhruba 160 miliard korun).

„Jsme přesvědčeni, že naše aktiva v regionu mají potenciál k těžbě více než tří miliard krychlových metrů plynu denně do roku 2014,“ prohlásil ředitel společnosti Crescent Petroleum Badr Džafar. Odmítl ale odhadnout, jak velká část těžby bude k dispozici pro projekt Nabucco.

Projekt by měl posílit Nabucco

Zhruba miliarda krychlových metrů plynu denně by mohla z kurdského naleziště směřovat do Turecka. Pro spotřebu v Iráku by mělo být zpočátku určeno méně než 500 milionů krychlových metrů denně, zbytek by měl připadnout plynovodu Nabucco. „Projet posiluje realizaci plynovodu Nabucco, který má zvýšit bezpečnost dodávek plynu do Evropy,“ řekl viceprezident společnosti MOL pro průzkum a těžbu Zoltan Aldott.

Proti projektu Nabucco se staví Rusko. V pátek podepsalo s Bulharskem, Řeckem, Srbskem a Itálií dohody, jež mají urychlit výstavbu konkurenčního plynovodu South Stream pro přepravu ruského plynu do Evropy.

Vydáno pod