Vlastník ostravských dolů je v překvapivé ztrátě 2,14 milionů eur

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, hospodařila v prvním čtvrtletí s čistou ztrátou 2,14 milionu eur (téměř 58 milionů korun). Během prvních tří měsíců letošního roku se vytěžilo 3,1 milionu tun uhlí, což je o 15 procent méně než před rokem. V předchozím roce ve stejném období měla přitom společnost zisk 117,8 milionu eur. Nyní rovněž prodává za mnohem nižší ceny, razantně proto snižuje náklady a uzavírá ostravský koksový důl OKD Jan Šverma.

Kvůli hospodářské recesi klesá poptávka po uhlí. Proto společnost přistoupila ke snížení celoročního plánu produkce uhlí v letošním roce na 10,5 milionu tun uhlí a 710 tisíc tun koksu. „Nový cíl bude dosažen prostřednictvím omezení výroby ve všech dolech společnosti,“ uvedla společnost. Původně firma plánovala vytěžit 12,1 milionu tun uhlí.

„Podnikli jsme opatření zaměřené na náklady, produkci a kapitál s cílem zmírnit dopady stávajících náročných tržních podmínek a zároveň vybudovat lepší pozici pro společnost v rámci odvětví,“ vysvětlil předseda představenstva NWR Mike Salamon. Opatření zahrnují i uzavření koksového dolu Jan Šverma v Ostravě a propuštění pěti set jeho zaměstnanců. Pět dolů OKD na Ostravsku a Karvinsku představuje klíčový majetek NWR, přední těžební firmy ve střední Evropě a jedné z největších průmyslových skupin v Česku.

Pro makléře České spořitelny Martina Urbana prý nebyly výsledky velkým překvapením, protože společnost před nimi varovala. Navzdory panice, kterou hospodářské výsledky NWR způsobily na burze, Urban ocenil, že se firmě daří rychle snižovat náklady. „I nadále se budeme soustředit na řízení nákladů a řízení investic tak, abychom na úrovni cash flow nebyli příliš postižení tím současným stavem uhelného trhu,“ slibuje finanční ředitel společnosti NWR Marek Jelínek.

Uhlí je nyní meziročně levnější skoro o pětinu, jeho tuna vyjde na 2720 korun. Cena koksu propadla za rok o třetinu na 5280 korun za tunu.

Denní vývoj akcií NWR
Zdroj: ČT24/BCPP