Čína chce západní technologie

Peking - Čína hodlá během nadcházejícího summitu s Evropskou unií v Praze požádat, aby unie zrušila restrikce na vývoz svých vyspělých technologií právě do Číny a zároveň uznala statut čínské ekonomiky jako tržního hospodářství. „Potíž je v tom, že většinou jde technologie, které mají dvojí využití. Nedají se použít pouze v hospodářství, ale také ve vojenské oblasti,“ vysvětluje Milan Slezák, komentátor ČRo 1 - Radiožurnálu.

„Jedním z důležitých předpokladů pro přepuštění technologií je přiznání statutu tržní ekonomiky,“ říká dále Slezák. Čína se tak chce zařadit mezi nejvyspělejší země světa. Minimálně od války v Iráku je podle Slezáka zřejmé, že války vyhrává ten, kdo má k dispozici vyspělé technologie.

„Ukazuje se, že Čína vládne nad Západem výhodou, pokud jde o levnou pracovní sílu, ale pokud jde o technologie a know-how, tak má Čína stále na Západ co dohánět,“ dodává Slezák.

Čína a trvale udržitelný rozvoj

Čína se v poslední době také začala zabývat způsobem, jakým nakládá s odpady. Čína, která je nazývána dílna světa a v minulosti se zatím neohlížela na dopady průmyslového rozvoje na životní prostředí, se dostala do bodu, ke kterému před ní dospělo už Japonsko či Taiwan. Jedná se o situaci, kdy má průmyslový rozvoj negativní důsledky pro zdravotní stav obyvatel.

V Číně je tato situace nyní už natolik vážná, že se jí musela zabývat vláda, aby vytyčila generální linii, podle níž se má rozvoj nadále dít dle pravidel trvale udržitelného rozvoje. „Ale to je olbřímí úkol a bude trvat velice dlouho, než se Číně negativní následky hospodářského vývoje podaří zvládnout,“ komentuje to Slezák.