J&T zeštíhluje, prodává hotely a nemocnice

Praha - Česko-slovenská finanční skupina J&T podle dnešních Hospodářských novin radikálně zeštíhluje. Zbavuje se nejen aktiv v průmyslu a energetice, ale na prodej nabízí i své hotely, nemovitosti a také turistický byznys v Tatrách. V brké době by měla vzniknout samostatná společnost Best Hotel Properties, do níž J&T vloží své čtyř a pětihvězdičkové hotely, jež má v Praze, Bratislavě, Moskvě a v Tatrách. Směřují sem čerstvě dokončený Kempinski ve Vysokých Tatrách, moskevský Kempinski Balčug, bratislavská Crowne Plazza, pražský Budha Bar, rozestavěný Kempinski v Bratislavě a plánovaný hotel na Senovážném náměstí v Praze. Brzy nato má následovat založení dalších dvou samostatných firem, do nichž J&T převede další aktiva z oblasti realit a tatranského turistického byznysu.

Podíly v nových firmách J&T nabídne investorům a je ochotna vzdát se většinové kontroly. Jen pro Best Hotel Properties a tatranský holding chce získat z trhu 350 milionů eur (zhruba 9,5 miliardy Kč). „Sami v nich upíšeme prostřednictvím našich fondů, vlastních investic a blízkých investorů 250 milionů eur,“ řekl partner skupiny J&T Patrik Tkáč. Na Slovensku firma nabízí ke koupi také svůj zdravotnický byznys.



Na konci odtučňovací kúry má z dnešní obří a všestranně zaměřené skupiny zůstat jen její finanční část - J&T Finance Group. Zaštíhlovací kúru J&T urychlila krize. Skupina v minulých letech prudce rostla, podle Tkáče „kupovala vše, co jí přišlo pod ruku“. Dnes má vysoké dluhy, což se v krizi stává handicapem. Navíc začalo fungování rozsáhlého a nepřehledného konglomerátu firem, shromážděného kolem firemní J&T Banky, narážet na limity, jež pro řízení finančních institucí požaduje centrální banka.

Skupinu J&T založili v 90. letech podnikatelé Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč. Dnes ji vlastní už jen Jakabovič a Tkáčův otec Jozef. Špičkoví manažeři firmy včetně Tkáče mladšího mají pozice partnerů.