Vlastní recepty proti krizi v Nýrsku fungují

Nýrsko - Pětitisícové Nýrsko na Klatovsku zavedlo na začátku letošního roku jako první město v České republice vlastní protikrizová opatření. Tamní radnice odložila plánované zdražování a zmrazila lidem na dva roky nájmy, ceny tepla, vody a odpadu. Místním živnostníkům dokonce srazila z nájmů za městské prostory 20 procent. Nyní se radní i obyvatelé zpětně ohlížejí a účinky opatření hodnotí.

Starosta Nýrska Miloslav Rubáš (ODS) tvrdí, že se protikrizový balíček osvědčil. Také obyvatelé si pochvalují, že město zachránilo mnohé živnostníky od krachu. Obavy o hospodaření města kvůli předpokládaným výpadkům v příjmech se podle Rubáše ukázaly jako liché. „Dopad na hospodaření města není prakticky vůbec žádný, hospodaření běží podle schváleného rozpočtu,“ říká.

Úspěch motivoval radnici k dalším úlevám, tentokrát turistickému odvětví, které je vzhledem k pozici Nýrska v šumavském podhůří jedním z klíčových odvětví regionu. Jelikož však příjmy z turistiky v poslední době klesaly, radnice podnikatelům odpouští poplatky za ubytovací kapacity.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Nový krok radnice vítá Františka Šandorová z Autokempu Nýrsko. Jak dlouho ovšem protikrizová opatření zůstanou v platnosti, zatím není jasné. Vedení města slibuje, že balíček zruší až tehdy, když bude jisté, že krize skončila.

Autokemp v Nýrsku
Zdroj: ČT24