Evropská investiční banka podpoří v Česku malé a střední podniky

Praha - Evropská investiční banka pomůže českým malým a středním podnikům. Poskytne jim úvěry za nejméně 200 milionů eur (zhruba 5,3 miliardy korun). Úvěry zlepší přístup podniků ke střednědobým a dlouhodobým zdrojům financování a pomůžou zmírnit dopad současného globálního hospodářského poklesu. Celkem poskytne EIB drobným podnikatelům ve střední a východní Evropě finanční prostředky za 440 milionů eur (asi 11,75 miliardy korun). V Česku bude prostředníkem pro úvěry Česká spořitelna ze skupiny Erste Bank, která dohodu s EIB dnes podepsala.

České firmy budou navíc moci zřejmě ještě čerpat další peníze, protože firma Immorent ze skupiny Erste bude poskytovat ze zdrojů EIB dalších sto milionů eur (asi 2,7 miliardy korun) v celkem osmi zemích regionu včetně Česka. Přímo na projekty v Rakousku pak bude určeno 100 milionů eur a pro Maďarsko 40 milionů eur.

„EIB těmito úvěry přispívá ke koordinovanému úsilí poskytnout společně s dalšími mezinárodními finančními institucemi - Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Světovou bankou - až 24,5 miliardy eur na podporu investic malých a středních podniků zasažených globální hospodářskou krizí v regionu střední a východní Evropy,“ uvedl viceprezident EIB Matthias Kollatz-Ahnen.

Vydáno pod