Firmy přestávají nabírat absolventy bez praxe

Praha - Podle průzkumu společnosti LMC už dnes vysokoškolský diplom na trhu práce nikomu dobré uplatnění nezaručí. Čtvrtina tuzemských firem údajně ztratila zájem o absolventy a místo nich podniky nabírají odborníky s větší praxí. V době ekonomické recese jich totiž na trhu práce přibývá a čas, který by firmy musely věnovat zaškolení čerstvých absolventů, je drahým luxusem.

„Na pracovních portálech bylo v loňském roce kolem 2-3 tisíc nabídek pro čerstvé absolventy, k dnešnímu dni třeba na jobs.cz je pouze 1 500 nabídek,“ dokládá trend manažerka komunikace společnosti LMC Jana Skalová.

Podle odborníků by vysokoškoláci měli hledat praxi v oboru už během studia. „Studentům, kteří se osvědčí a mají zájem, tu práci nabídneme,“ potvrzuje vedoucí personálního marketingu Komerční banky Helena Mládková.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Studenti více pracují a spokojí se s nižším platem

Vysokoškoláci ovšem tuto potřebu také vytušili a podle průzkumu jich až 55 procent při škole pracuje. Jen 11 procent si hlavu z budoucího uplatnění na trhu nedělá.

Vysokoškoláci rovněž nově přehodnotili svoje požadavky na plat. Skoro polovina dotazovaných by se nyní pro začátek spokojila s dvaceti tisíci. Firmy jsou ovšem štědřejší a nabízejí absolventům v průměru o pět tisíc víc.

Praxe během studia?
Zdroj: ČT24/LMC