Stát nalije do pochybné firmy 300 milionů

Praha - Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) tajně připravuje transakci, ve které může stát podle reportérů Rádia Česko přijít o 300 milionů korun. Za peníze daňových poplatníků chce zachránit soukromou firmu. Již minulý týden vedení fondu odsouhlasilo, že nakoupí dluhopisy společnosti Oleofin v celkové hodnotě 300 milionů korun. Podle vedoucího redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslava Motejlka ale Oleofin nemá čím ručit, neboť jeho majetek je plně zastaven vůči bankám. Celá transakce se zdá nadmíru podezřelá i exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL), který ji považuje za „neskutečnou prasárnu“.

„Společnost Oleofin by měla vydat na Slovensku dluhopisy za 300 milionů českých korun a tyto dluhopisy by koupil podpůrný fond, tedy veřejný fond,“ vysvětlil hlavní myšlenku celé transakce v rozhovoru pro ČT Motejlek. „Ty dluhopisy jsou naprosto bezcenné, protože skupina není schopná tuto částku splatit,“ dodal. Projekt podle něj vymyslel kontroverzní podnikatel Petr Sisák, který kromě Oleofinu ovládá i bývalou Setuzu a Spolek pro chemickou a hutní výrobu.

Pochybnosti o plánované transakci má i agrární komora. „Ta firma je ve stavu, kdy je obrovské riziko návratu těchto peněz,“ varoval prezident komory Jan Veleba.

Bývalému ministrovi zemědělství Petru Gandalovičovi se projekt zamlouvá. Má totiž podle jeho slov pomoci Setuze, která je nesmírně významná pro zpracování řepky. Ještě za svého působení na ministerstvu horlivě vysvětloval podstatu projektu zemědělcům. „Jako ministr jsem považoval tuto akci za potřebnou pro české zemědělce. Setuza zpracovává dvě třetiny řepky,“ napsal Gandalovič České televizi.

Sisák a Gandalovič = dobří známí

Podle Rádia Česko je ale důvod Gandalovičovy horlivosti poněkud odlišný. Sisák je totiž Gandalovičův „dobrý známý“. Bývalý ministr se proto snažil zajistit pomoc pro Sisákovu firmu již delší dobu. „Petr Gandalovič se angažoval nadstandardně a výrazně. Je známo, že Petr Gandalovič si tyká s Martinem Procházkou, což je šéf STZ, tedy skupiny kolem bývalé Setuzy, a má blízko i k Petru Sisákovi,“ informoval Motejlek.

Kalousek je připravovanou transakcí zděšen

Bývalého ministra financí zpráva o odkupu dluhopisů Oleofinu za peníze daňových poplatníků zaskočila. „Doufám, že to je jenom spekulace, že k ničemu takovému nedojde. Byla by to nemravnost gigantického rozměru. Jednak naprosto neoprávněná veřejná podpora privátnímu subjektu, protože PGRLF je veřejný rozpočet. Za druhé: všechny podpůrné programy, které jsme nastartovali ještě ve vládě Mirka Topolánka, mají být programy systémové - podpora pro všechny, nikoliv pro jednoho na úkor všech ostatních. Je to prostě nemravnost a já s tím zásadním způsobem nesouhlasím,“ řekl Kalousek Českému rozhlasu.

Pokud by Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond dluhopisy skutečně koupil, tak by se jeho členové měli podle exministra financí modlit, aby firma peníze splatila. Kdyby se jim peníze nepodařilo dostat zpět do státní kasy, bylo by prý zcela na místě zamyslet se nad tím, zda neporušili povinnost při správě cizího majetku. Úředníci fondu by tak mohli stanout před soudem.

Důvěru v transakci nemá ani nový ministr zemědělství

„Na základě dílčích informací, které má ministr zemědělství k dispozici, vyhodnocuje celou transakci jako problematickou,“ řekl ČT mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

A že by stát 300 milionů za dluhopisy již nikdy neviděl, je podle reportérů Rádia Česko nadmíru jasné. „Veškerý majetek společností Setuza, STZ, STZ Development, Oleofin, HC Oleofin, Spolku pro chemickou a hutní výrobu a dalších společností Petra Sisáka je zastavený vůči bankám, případně vůči dalším subjektům. Tam není vůbec co zastavit,“ uzavřel Motejlek.

Stoprocentním akcionářem Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu je ministerstvo zemědělství. Ročně prostřednictvím něj pošle do zemědělského a lesnického sektoru miliardy korun.

  • Setuza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/873/87240.jpg
  • Petr Gandalovič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/812/81158.jpg
Vydáno pod