Škoda Auto bude pro Volkswagen vyrábět převodovky

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto bude vyrábět převodovky pro nové malé modely koncernu Volkswagen zvané Up!. Do rozšíření závodu investuje 1,5 miliardy korun, chce využít investiční pobídku a zaměstná 270 nových lidí. Původně měla Škodovka vyrábět celá auta, Volkswagen ale zakázku přidělil jeho bratislavskému závodu. Teď expanzi zažije i Škoda, a to především díky šrotovnému.

„Investice bude probíhat v letošním a v následujícím roce, s tím, že výroba nových převodovek by měla začít ke konci roku 2010. V současné době vyrábíme zhruba 2 500 převodovek denně,“ říká mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý. „Tato expanze je způsobena existencí šrotovného ve všech ostatních zemích EU a zvýšenou poptávkou po malokapacitních osobních vozidlech,“ vysvětluje ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

Naposledy Škoda podobnou investici oznamovala koncem loňského roku, když otevřela technologické centrum za více než miliardu korun. Práci tam našlo 300 inženýrů a vývojářů.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Škoda už pro další značky koncernu, Volkswagen a Seat, dodává malé tříválcové motory. Původně měla v Česku z pásů vyjíždět kompletní auta, ale nakonec se místo ve Vrchlabí budou vyrábět v Bratislavě. Podle vedení Volkswagenu bylo hlavní příčinou přesunu chybějící euro v Česku. Analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš však nevěří, že euro by bylo jediným důvodem. „Pravděpodobně tam byly strategické důvody ve skupině,“ myslí si. „Pravděpodobně dostali lepší investiční pobídky,“ dodala Rudyšarová.

Vydáno pod