Francouzská policie provedla razii ve třech bankách

Paříž - Francouzská policie provedla razii v kancelářích tří tamních bank. Policie se objevila v bance Natixis a jejích mateřských ústavech Bangues Populaires a Caisses d'Épargne. Tyto dva ústavy spolu v současné době vedou rozhovory o sloučení. Krok je podle policejních zdrojů součástí vyšetřování, k němuž úřady sáhly po stížnostech drobných investorů na banky. Ústavy čelí podezření z šíření nepravdivých informací. Kromě šíření zavádějících informací také zveřejnění nepřesných účtů, rozdělení fiktivních dividend a zveřejnění chybného ročního hospodaření.

„Podali jsme žalobu, protože jsme obdrželi kolem tří tisíc stížností od lidí, kteří byli kontaktování Banques Populaires and Caisses d'Epargne, aby se stali akcionáři Natixisu, a kteří přišli o všechno," řekla Colette Neuville z Asociace na ochranu drobných akcionářů.

Natixis se poslední dobou potýká s finančními problémy a několikrát požádala mateřské banky o kapitálovou pomoc. Její akcie za poslední dva roky výrazně propadly. Banques Populaires and Caisses d'Epargne společně vlastní zhruba 70 procent Natixisu a oba dva ústavy v současnosti uvažují o sloučení.