Už i do Kauflandu můžete vyrazit jen s platební kartou

Praha - Česká spořitelna zahájila pilotní provoz přijímání platebních karet v šesti prodejnách obchodního řetězce Kaufland, přesněji lze platební karty od minulého týdne použít v Klatovech, Kolíně, Nymburku, Benešově, Kutné Hoře a Táboře. Sedmá prodejna v Praze 8 bude připojena později. Posléze bude možné v celé síti obchodů německého retailingového řetězce uhradit nákup kartou od letošního července. Možnost zaplatit jakoukoli debetní nebo kreditní kartou mají klienti společnosti Kaufland vůbec poprvé.

Platbu kartou zákazníkům v Česku nabízí většina supermarketů, hypermarketů i diskontních prodejen. Výjimkou byly dosud hypermarkety Kaufland, které karty u pokladen nepřijímaly a zákazníkům nabízely jen výběr peněz z bankomatu. Vedení Kauflandu to zdůvodňovalo tím, že poplatky odváděné bankám za platby kartou by zvýšily jeho náklady, které by pak společnost musela promítnout do cen zboží.

Německý obchodní řetězec nakonec názor změnil a placení kartou se rozhodl ve svých hypermarketech zavést. „Prioritou naší společnosti je vycházet svým zákazníkům v maximální možné míře vstříc. Z tohoto pohledu jsme se rozhodli zavést platební karty, které jsme dosud neměli, a to hlavně na základě četných dotazů a připomínek ze strany našich zákazníků,“ sdělil
mluvčí společnosti Kaufland ČR Michael Šperl.

Bratříček Kauflandu Lidl placení kartou umožňoval

Od roku 2008 poskytuje Česká spořitelna přijímání platebních karet také v řetězcích Makro Cash&Carry ČR, Tesco Stores ČR a OBI Česká republika. Přijímání platebních karet Česká spořitelna zprostředkovává také v obchodním řetězci Interspar a Lidl.

Ředitel odboru akceptace platebních karet České spořitelny Stanislav Šmolík:

„Bezhotovostní platby kartou u nás rychle získávají na oblibě a obchodníci si to uvědomují. Doba, kdy pořízení platebních terminálů pouze zvažovali, je pryč.“


Do oblasti akceptace platebních karet patří procesování plateb na platebních terminálech, ale také zprostředkování plateb uskutečněných přes internet. Platební terminály představují asi 92 procent z celkového počtu smluvních partnerů, zbylých osm procent tvoří internetoví obchodníci. Držitelé platebních karet České spořitelny provedli v roce 2008 v průměru 23 transakcí, což je o 13 transakcí více než v roce 2001. Hodnota jedné bezhotovostní transakce na jednu kartu České spořitelny v roce 2008 činila 21.190 korun, před osmi lety to bylo 4930 korun.

Spořitelna očekává nárůst transakcí přes platební terminály

Česká spořitelna letos očekává přes své platební terminály u obchodníků objem bezhotovostních transakcí 75 miliard korun po loňských 54 miliardách. Ještě v roce 2001 to bylo 10,1 miliardy korun. Počet transakcí by mohl překonat 70 milionů, loni to bylo 40 milionů. Česká spořitelna má zhruba 30 procent platebních terminálů v tuzemsku.

Bankomat
Zdroj: ČT24
Vydáno pod