RM-Systém hlásí po pěti letech ztrátu

Praha - Firma RM-Systém, od loňska druhá burza cenných papírů na tuzemském kapitálovém trhu, loni po pěti ziskových letech hospodařila s více než půlmilionovou ztrátou. Předloni vykázala čistý zisk přes 1,5 milionu korun. Provozní ztráta se loni zhruba zdvojnásobila na takřka 12,2 milionu korun a celkové tržby meziročně spadly o více než 40 procent na 30,4 milionu korun. Objem zprostředkovaných obchodů sice přes negativní dopad finanční krize na ceny akcií mírně stoupl na 8,38 miliardy korun, ale obchodní poplatky se výrazně snížily s cílem přilákat klienty a zvýšit atraktivitu trhu.

Největší část nákladů burzy RM-Systém tvořily služby za vývoj nového a změnu původního obchodního systému. Na vlastní obchodní systém a nové webové stránky přešel RM-Systém od letošního roku.

Cenné papíry jsou v RM-Systému umístěné na dvou trzích. Na oficiálním trhu bylo na konci loňského prosince 76 emisí, z toho 29 akcií, 45 dluhopisů a dva certifikáty. Na volném trhu bylo 45 akcií a dvě emise podílových fondů.

RM-Systém se zaměřuje na drobné a střední investory a služby obchodníkům, kteří se na tyto klienty soustředí. Je součástí finanční skupiny Fio. Podíl RM-Systému na celkových burzovních objemech obchodů v tuzemsku loni činil zhruba dvě procenta. RM-Systém obchoduje od roku 1993.