Mladší 18 let můžou v USA na kreditky zapomenout

Washington - Americký Kongres podle očekávání schválil návrh zákona, který umožní větší regulaci trhu kreditních karet. Senát návrh odsouhlasil už v úterý, Sněmovna reprezentantů se připojila dnes. Nyní už se jen čeká, až návrh podepíše prezident Barack Obama, což by mělo být v nejbližších dnech. Banky by dle legislativní úpravy neměly poskytovat úvěr Američanům mladším 18 let. Nový zákon by také měl především zabránit úvěrovým společnostem ve zvyšování úrokových sazeb a vybírání dalších poplatků, aniž předtím dostatečně upozorní klienty. Nové opatření ale podle analytiků pravděpodobně přispěje ke snížení zisků bank.

Změna zákona kreditním společnostem zvyšování úroků omezuje, ale zcela nezakazuje. Návrh požaduje, aby u většiny variant zvyšování úroků byli lidé upozorněni 45 dní předem. U nových účtů pak zvýšení úroků limituje a některé poplatky zakazuje úplně. Kredit banky nebudou smět poskytovat lidem mladším 18 let, prostor pro výjimky bude omezený.

Návrh například požaduje, aby ve smlouvách bylo více údajů o podmínkách kreditu, a žádá i možnost pravidelné kontroly úrokové míry držitelem karty. Ponechává také otevřenou možnost snížení úroků, pokud si to strany vyjednají. Návrh také nařizuje centrální bance a dalším regulačním úřadům, aby sestavily podrobnější pravidla.

Rozhovor s Pavlem Javorským (zdroj: ČT24)

Podle agentury AP znamená nový zákon, který umožní vyšší regulaci trhu kreditních karet, konec jedné epochy pro tisíce studentů amerických vysokých škol, kteří se spoléhali, že je časy studia provede MasterCard nebo Visa.

Opatření může snížit zisky bank

Analytici už dříve uvedli, že nové opatření sníží zisky bankám, které karty vydávají. Týká se to například finančních ústavů Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase či Capital One. Dopad opatření na jejich zisky ale trh do cen jejich akcií již započítal.

Pavel Javorský, Master Card:

„Banky v USA (…) lidem, kteří měli dobrou platební morálku, poskytovaly úvěry levněji, zatímco aplikovaly vyšší sankce na lidi, kteří měli problémy se splácením. Nyní banky změní svůj ceník tak, že ty poplatky zaplatí ve finále všichni, tedy i ti, kteří mají dobrou platební morálku.“


Úprava současného zákona je první z finančních reforem Obamovy administrativy. Prezident už minulý týden vyzval Kongres, aby návrh doladil, a umožnil tak jeho podpis. Předpokládá se, že z návrhu se stane zákon ještě do konce května.

Vydáno pod