SB: Východ unie letos klesne o tři procenta

Varšava - Deset bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy, takzvaných nových členů Evropské unie, letos zaznamená pokles hrubého domácího produktu asi o tři procenta. Očekává to Světová banka (SB), která zároveň počítá s tím, že region se vrátí k růstu během příštího roku. Relativně nejlépe zpráva hodnotí Českou republiku a Polsko. Východ Evropské unie zahrnuje ještě Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Slovinsko.

Východ Evropské unie byl v minulých letech tahounem růstu celého bloku. Hospodářská krize ale na tuto část Evropy doléhá velmi negativně a většina zemí se nevyhne hlubokému propadu. Ekonomiky vyspělých zemí EU sice klesají také, v minulosti ovšem nerostly tak rychle jako noví členové.

„Očekáváme, že celkový rozsah poklesu se bude od druhého čtvrtletí zmírňovat. Ke konci roku 2009 by se růst mohl dostat do pozitivního pásma,“ uvedli analytici SB. Zpráva se nevěnuje každé zemi zvlášť, podtrhuje ale rozdíly, které jsou mezi jednotlivými členy.

Analytik Světové banky Kaspar Richter:

„Mezi zeměmi, které v tuto chvíli vypadají docela stabilně, je Česká republika, ale také Polsko. Slovensko a Slovinsko se drží solidně, ačkoliv Slovensko má kvůli závislosti na automobilovém odvětví problémy. Na druhé straně vidíme značné problémy u Lotyšska a Maďarska.“


Naprostá většina ekonomik v oblasti střední a východní Evropy by měla v letošním roce zaznamenat pokles. Nejhůře na tom patrně bude Lotyšsko, jehož ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 18 procent. Naopak nejlépe si patrně povede Polsko, které má v celé oblasti největší ekonomiku. Podle analytiků by polská ekonomika mohla zaznamenat růst o půl procenta.

„Přestože výhled je stále dost nejistý, hospodářská situace už by se mohla začínat stabilizovat,“ uvedla banka. V loňském roce deset zmíněných zemí vykázalo růst HDP o 4,1 procenta. Po očekávaném tříprocentním propadu v letošním roce SB na příští rok počítá zhruba s nulovým růstem.

Vydáno pod