Ukrajinci vydělávají na kurzu koruny

Praha - Česká republika zůstává díky vývoji kurzu ukrajinské hřivny, české koruny a dolaru atraktivní pro pracovníky z Ukrajiny. Ukrajinci si v Česku nyní vydělají o 2370 ukrajinských hřiven více než před rokem. Většina Ukrajinců převážnou část svého výdělku posílá zpět na Ukrajinu. Převod z české koruny na hřivny není jednoduchý a musí se podle analytika Tomáše Volfa z firmy Citco - finanční trhy, která analýzu zpracovala, uskutečnit přes dolar.

Pokud například ukrajinský pracovník vydělává 20 tisíc korun, loni je mohl vyměnit v kurzu 16 korun za dolar. Letos je to méně výhodných 19,50 koruny za dolar, na druhou stranu je ovšem ukrajinská hřivna nyní oproti loňskému roku slabší o 70 procent. Rodina na Ukrajině tak v meziročním vyjádření díky pohybu kurzu inkasuje podle Volfa o 2370 hřiven (cca 6200 korun) více.

„Pád ukrajinské hřivny k americkému dolaru a pohyb koruny k dolaru dělá z České republiky velmi zajímavý pracovní trh. Tento trend je patrný i v dlouhodobém horizontu a období krize ho téměř neovlivňuje, a to i přesto, že při propouštění jsou občané Ukrajiny na jednom z prvních míst,“ uvedl analytik.

Počátkem roku 2008 v ČR pracovalo více než 125 tisíc Ukrajinců, o rok později jejich počet přesáhl 128 tisíc. Koncem dubna letošního roku jich je v České republice evidováno více než 133 500.