Malé obce budou protestovat proti daňové diskriminaci

Plzeň - Malým obcím se nelíbí, že při daňovém přerozdělování dostávají na jednoho občana výrazně méně peněz než velká města, v nichž žije víc než sto tisíc obyvatel. Příští úterý proto chtějí proti údajné diskriminaci protestovat. Nenásilného protestu se měla zúčastnit nejméně tisícovka obcí registrovaných ve Sdružení místních samospráv. Připravují se prý i další akce.

Protestní cedule, které oznamují řidičům, že vjíždějí do daňově diskriminované obce, se objeví 26. května v osm hodin ráno u vjezdů do obcí patřících do Sdružení místních samospráv. Těch je dnes zhruba jeden tisíc a další přibývají. „Hlásí se nám hodně i nečlenové, kteří si vytvářejí cedule na svůj náklad,“ uvedl právník sdružení Stanislav Polčák.

Podle něj je nejvyšší rozdíl mezi Prahou a městy a obcemi od 1500 do pěti tisíc obyvatel. Radnice v Praze, Brně, Ostravě a Plzni dostávají na jednoho svého občana zhruba 4,5násobně více než menší města a obce, dodal. V Evropě jsou přitom rozdíly mezi velkými a menšími sídly 2násobné až 2,5násobné. „Je nesmyslné, že čtyři česká města - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň - dostávají z daní polovinu, ale žije v nich jen 20 procent obyvatel,“ řekl Václav Petrus, starosta Švihova na Klatovsku se 1600 občany.