Americká ekonomika by měla ve druhém pololetí růst

Washington - Recese ve Spojených státech se chýlí ke konci. Ve druhém pololetí by měla nejsilnější ekonomika světa opět růst, shledal to rozpočtový výbor amerického Kongresu. Růst nezaměstnanosti v USA se ale zřejmě ještě nezastaví. Lidí bez práce bude přibývat rovněž v příštím roce a míra nezaměstnanosti se přehoupne přes deset procent.

Dnešní konstatování rozpočtového výboru je v souladu s předchozím vyjádřením americké centrální banky. Fed již v polovině dubna oznámil, že americká ekonomika již zřejmě narazila na dno, kdy se ale dostane z červených čísel do těch černých, neprognózoval.

Větší problém mají Spojené státy podle rozpočtového výboru s nezaměstnaností. Bude prý trvat několik let, než se její míra dostane na úroveň kolem pěti procent, kde se nacházela před příchodem hospodářské krize.

Americká ekonomika již v důsledku dosavadního hospodářského útlumu přišla o více než pět milionů pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v USA se minulý měsíc vyšplhala až na 8,9 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od září 1983.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 6,1 procenta po propadu o 6,3 procenta v předchozích třech měsících. Největší ekonomika světa tak klesla již třetí čtvrtletí za sebou, což se stalo poprvé od recese v letech 1974 až 1975.