Platy českých manažerů kvůli krizi klesají

Praha - Už i čeští manažeři se kvůli hospodářské krizi musí uskromnit. Dvě třetiny firem se chystají letos nevyplácet svému vedení odměny, které přitom často dosahují až poloviny platu. Všeobecný nedostatek volných míst navíc nutí propuštěná „velká zvířata“, aby se spokojila s novým místem, které je až o čtvrtinu hůře placené, než bylo jejich předchozí zaměstnání. Tématu se věnují dnešní Hospodářské noviny.

„Není výjimkou, že lidé, co měli 130 či 150 tisíc, berou i místo za 90 tisíc korun,“ upozorňuje Petr Žídek z headhunterské firmy Top Recruitment. Jeho kolega Jan Bubeník z konkurenční společnosti Bubenik Partners však manažerům doporučuje: „Než aby šli výrazně pod cenu, ať jdou pomoci do neziskového sektoru.“

Podle průzkumu Hospodářské komory ČR se jen jedna třetina firem v Česku nechystá rušit odměny svému nejvyššímu vedení. O odměny přišli i šéfové České spořitelny, a to i přes rekordní zisk banky ve výši 15 miliard korun.

Každá pátá firma svým manažerům snížila i platový základ. O 15 procent klesly platy vedení ČSA, Českých drah i televize Nova. Pokles platů se nejvíce dotýká pozic personálních, marketingových a IT manažerů. „Zatímco ještě loni lidé bez zkušeností odmítali práci za 35 tisíc korun, dnes za 25 tisíc nastoupí i zkušený odborník,“ říká Aleš Křížek z firmy Robert Half International.

Snižování mezd však nedopadá jen na manažery. Podle ankety Svazu průmyslu a dopravy ČR se chystá sáhnout na platy všem svým zaměstnancům 60 procent z 1 600 českých společností.