Tymošenková s Putinem se nedohodli, hrozí další plynová krize

Moskva/Astana - Ani schůzka mezi ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou a jejím ruským protějškem Vladimirem Putinem nedokázala vyřešit spor o skladování zemního plynu na Ukrajině. Rusko a Ukrajina se tak dostaly na pokraj další plynové krize kvůli skladování plynu na Ukrajině, jež má zajistit hladký tranzit ruského plynu do Evropy. Oprávněnost obav potvrdil na summitu EU-Rusko ruský prezident Dmitrij Medveděv, když upozornil, že má pochybnosti o ukrajinské schopnosti zaplatit 4 miliardy dolarů za potřebné naplnění podzemních zásobníků 19,5 miliardy kubíků plynu.

„Zatím to nebylo vyřešeno,“ uvedla Julija Tymošenková. „Věřím ale, že nalezneme kompromis,“ dodala.

Ruský plynárenský gigant Gazprom musí v létě vytvářet na Ukrajině zásoby plynu, aby byl zimě schopen zajistit potřebné dodávky evropským odběratelům. Gazprom má však obavy, že by Ukrajina mohla tento plyn krást, proto jej v posledních letech v létě Ukrajině prodává a v zimě kupuje zpět.

Tento systém funguje dobře, pokud ceny plynu rostou. Letos se však očekává jejich pokles, což by mohlo Naftogazu způsobit značné ztráty. Naftogaz však vydal prohlášení, že nevidí ke krizi důvod.

Problémy Gazpromu ohrožují Evropu 

Hladké dodávky ruského plynu do Evropy podle expertů ohrožují také finanční problémy Gazpromu, o nichž v posledních dnech spekulují světová média. Ruský energetický gigant v současnosti kvůli klesající poptávce razantně omezuje těžbu. Draho Gazprom přišla i lednová plynová krize. Jen za první dva týdny letošního roku přišel o 1,5 miliardy eur, tedy téměř 40 miliard korun.

Experti předpokládají, že Gazprom by mohl s některými členskými státy jednat o změně dodavatelských smluv, což by vedlo jen k vyostření již tak napjaté „energetické“ situace mezi EU a Ruskem.