Obchodníci s diamanty mají problémy

Brusel/Praha - Obchodníci s diamanty se potýkají s problémy. Dvacet let byli zvyklí na nepřetržitý růst jejich cen. Teď se však kvůli hospodářské krizi obchody příliš nehýbou, jen za poslední půlrok klesla cena drahých kamenů o víc než deset procent. Obchodníci, kteří loni nahromadili velké zásoby, teď musí prodávat pod cenou. V Belgii už situace postoupila tak daleko, že se tamní vláda rozhodla tomuto odvětví hodit záchranný kruh. Dohodla se proto s bankami, které obchodníkům poskytnou úvěrovou linku ve výši až jedné miliardy eur.

Objem prodeje diamantů se kvůli krizi propadl až o třetinu. Těžaři se sice snaží produkci drahých kamenů omezovat, aby tak pomohli mírnit nadbytek na trhu, řada dealerů se přesto potýká s existenčními problémy. Nejsou totiž schopni diamanty prodávat s tak velkou ztrátou.

Obchodníci marně čekají na půjčky

Krize na trhu s drahými kameny (zdroj: ČT24)

Podle šéfa profesní organizace Antwerp World Diamond Center Freddyho Hanarda potřebuje celé odvětví co nejrychleji přísun peněz, aby obnovilo důvěru v obchod s drahými kameny. Belgické banky jsou nyní ochotny znovu brát diamanty jako zástavu. Vláda ovšem musí změnit pravidla pro poskytování úvěrů. To je nezbytná podmínka k tomu, aby mohly finanční domy zastavené diamanty řádně zanést do účetnictví. V Belgii se totiž podle platných zákonů nesmí půjčovat proti zástavě.

Zmíněná miliarda eur je součástí peněz, které by měly banky přimět, aby obchodníkům opět začaly ve větší míře poskytovat tolik potřebné úvěry. V minulosti dealeři úvěrových linek od bank hojně využívali, po zhoršení finanční krize ale banky začaly zpochybňovat hodnotu neproplacených faktur a v mnoha případech úvěrové linky dealerům úplně zrušily.

Čeští obchodníci na krizi vydělali 

Čeští obchodníci jsou na tom ve srovnání s těmi belgickými o poznání lépe. Zásobu diamantů průběžně přizpůsobují poptávce investorů. „Krizi jsme pocítili hlavně na konci minulého roku zvýšeným zájmem o naše diamanty a na zvýšeném obratu naší společnosti,“ říká překvapivě Luboš Říha z Diamonds International Corporation. „Celá řada lidí z obavy před krizí a kvůli ochraně svých finančních prostředků investovala do investičních diamantů. U nás tak toto vnímání krize bylo opačné než u některých obchodních či výrobních společností,“ vysvětluje.

Celosvětově se na poptávce po diamantech promítla finanční situace v Americe, která byla největším odběratelem. Nyní se však zdá, že se trend obrací. Investiční hodnota diamantů se tak podle obchodníků vrátí brzy k původním cenám.