Svět letos spotřebuje méně elektřiny – poprvé od války

Londýn - Od konce druhé světové války ve světě rok co rok rostla spotřeba elektřiny. Letos se tento 64 let dlouhý řetěz přetrhne. Na vině není nikdo jiný než hospodářská krize. Podle Mezinárodní agentury pro energii bude letos svět potřebovat zhruba o 3,5 procenta méně energie. Celosvětovou mezeru v prodeji nemají na svědomí domácnosti. Zhruba ze tří čtvrtin je to průmysl.

„V žádné z předchozích recesí neklesla globální průmyslová výroba tak, jako v současné době, a právě hluboký propad průmyslové výroby bude letos zodpovědný za velkou část očekávaného poklesu světové spotřeby energie,“ podotýká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

I Čína bude svítit méně

Spotřeba elektřiny letos klesne (zdroj: ČT24)

Poklesu spotřeby elektřiny se podle agentury letos nevyhne ani Čína. Tam by se mělo spotřebovat o více než dvě procenta elektrické energie méně než v roce 2008. Spotřeba energie se v Číně považuje za spolehlivější měřítko vývoje ekonomiky, než jsou statistiky.

Mnohem větší propad zaznamená Rusko, kde by spotřeba elektřiny měla letos klesnout o téměř deset procent. V zemích, které jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), by pokles spotřeby energie měl v letošním roce dosahovat skoro pěti procent. Výjimku v celosvětovém trendu bude tvořit Indie. „Nárůst spotřeby domácností (indických) převýší pokles spotřeby v průmyslu. Ten přece jenom v Indii není tak energeticky náročný, jako například v Číně,“ vysvětluje Hatlapatka.

Účty za proud klesat nebudou

Propadu spotřeby elektřiny se nevyhne ani Česká republika. Podle některých odborníků se sníží až o osm procent. Její cenu to ale výrazně neovlivní. „Neočekávám nějaký další výrazný propad cen elektřiny k těm rekordně nízkým hodnotám, které jsme zaznamenali třeba v únoru tohoto roku,“ míní energetický konzultant ENA Jiří Gavor.

To, že se více než šedesátiletý trend otočil, vidí Mezinárodní agentura pro energii jako velký problém. V neděli má proto na toto téma jednat se zástupci skupiny osmi nejvyspělejších zemí světa G8.

Vydáno pod